Babka kawowa z orzechami włoskimi **** Coffee bundt cake with walnuts

Babka kawowa

April 07 , 2017 by: Agnieszka Babka, szybko i łatwo, Wielkanoc

Już za tydzień święta dlatego przez najbliższe dni będę się z wami dzieliła przepisami na świąteczne wypieki i nie tylko. Nie będą to przepisy tradycyjne jak babka drożdżowa ale trochę zmienione. Mam nadzieję że będą wam smakować i zagoszczą na waszych świątecznych stołach.

Pierwszym przepisem, którym się z wami podzielę to babka kawowa z orzechami. Prosta w przygotowaniu, efektowna w wyglądzie i pyszna w smaku.

co jest nam potrzebne?

2 1/2 szklanki mąki
6 łyżek mąki ziemniaczanej/kukurydzianej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka orzechów włoskich
225g roztopionego masła
5 jajek
1 1/2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka jogurtu greckiego
5 łyżeczek kawy rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody

Piekarnik nagrzewamy do 180C. Foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Siekamy orzechy.

W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy kawę, jogurt, roztopione masło i mieszamy. Teraz dodajemy mąki, proszek do pieczenia, sodę, posiekane orzechy i dobrze mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej foremki na babkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 45-50 minut lub do suchego patyczka. Gotową bakę odstawiamy do wystygnięcia. Po wyjęciu z foremki dekorujemy lukrem kawowym i posiekanymi orzechami.

Mój szybki przepis na lukier – 10 łyżeczek cukru pudru, 4 łyżeczki kawy i mieszamy aż powstanie lukier. Jeśli lukier jest za gęsty dodajemy więcej kawy, jeśli za rzadki dokładamy kolejną łyżeczkę cukru pudru.

Smacznego!

Coffee bundt cake

Its just a week till easter so in the next few days I will be sharing with you new eatser recipes. They wont be traditional recipes like a yeast bundt cake but some new ones. I hope you will enjoy them and they will find their way to your easter tables this year.

First recipe I will share is a coffee bundt cake with walnuts. Super easy to make and super deliouse.

Recipe:

2 ½ cups of flour

6 tbsp of cornstarch or potato starch

¾ tsp of baking soda

½ tsp of baking powder

1 cup of walnuts

5 eggs

225g of melted butter

1 ½ cup of brown sugar

1 cup of greek yogurt

5 tsp of coffee mixed into some water

preheat the oven to 350F. Grease the bundt cake pan with butter and sprinkle with bread crumbs. Choppe the walnuts.

In a bowl beat together eggs and sugar until light and fluffy. Now add the coffee, melted butter, yogurt and mix. Next add the dry ingridents and mix. Fold in the walnuts. Pour the cake batter into the prepaired bundt cake pan and place in the preheated oven. Bake about 45-50 minute. Let it cool down. Decorate it with coffee icing and some chopped walnuts.

My quick recipe for this icing – 10 tsp of powdered sugar and 4 tsp of coffee. Mix it well. If the icing is to dry add more coffee if it to runny add more powered sugar.

Enjoy!

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne