Babka migdałowa *** Almond Bundt Cake

Babka migdałowa

March 21 , 2016 by: Agnieszka Babka, Wielkanoc

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. W tym roku jednym z przepisów jaki dla was przygotowałam to babka migdałowa. Jest pyszna i pachnie fenomenalnie. Nie można się jej oprzeć.

babka

Co jest nam potrzebne?

½ szklanki migdałów w słupkach

226g miękkiego masła

1 szklanka jogurtu

2 szklanki cukru

6 jajek

3 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczka soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego oraz migdałowego

babka

Foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160C. Masło, jajka i jogurt wyjmujemy wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej.

Masło ucieramy dopóki nie będzie jasne i puszyste, następnie dodajemy jogurty i miksujemy dalej. Do masy dodajemy po jednym jajku oraz ekstrakt migdałowy i waniliowy i miksujemy. Następnie dodajemy cukier i miksujemy. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól i miksujemy znowu. Na koniec do ciasta dodajemy migdały i miksujemy. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy na babkę. Wierzch babki posypujemy dodatkowo migdałami.

Babkę pieczemy ok. 50-55 minut.

Smacznego!

babka

Almond Bundt Cake

Easter is just around the corner. That’s why this year I prepared for you a few new recipes including this almond bundt cake. It’s delicious and smells amazing. You just can’t get enough of it.

Recipe:

½ cup of almonds

1 cup of yogurt

226g (1cup) of soft butter

2 cups of sugar

6 eegs

3 cups of flour

1 tsp of baking soda

¼ tsp of salt

1 tsp of almond and vanilla extract

bundt cake

Grease a bundt cake pan with butter and sprinkle with bread crumbs. Preheat the oven to 325F.

Remember to tak out your butter, eggs and yogurt earlier so its room temperature.

In a bowl cream the butter until light and fluffy, now add the yogurt and mix. To the batter add almond and vanilla extract and eggs one by one and mix. Now add sugar and mix. Next add baking powder, salt and flour and mix. At the end add the almonds and mix.

Pour the batter to the prepared bundt cake sprinkle the top with additional almonds.

Bake for about 50-55 minutes.

Enjoy!!

bundt cake

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne