Babka różana na dzień matki **** Rose bundt cake for mother's day

Babka różana

May 26 , 2015 by: Agnieszka Babka, dzień matki

Jakiś czas temu dostałam od mojej koleżanki w prezencie syrop różany. Prezent przywieziony przez nią z wakacji. Nie wiedziałam do czego by go użyć, ale przeglądając pinterest znalazłam kilka inspiracji. I tak powstała babka różana.

syrop różany

Dziś Dzień Matki i najlepsza okazja do zrobienia tego ciasta. Babka idealnie będzie pasować do bukietu róż dla naszych Mam.

Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Matki dla dwóch wspaniałych kobiet, które mnie wychowały – Mamy i Babci.

mama babcia

Co jest nam potrzebne?

170 g miękkiego masła

225 g serka Philadelphia

1 ½ szklanki cukru

3 jajka

1 ½ szklanki mąki

2 łyżeczki syropu różanego (może być również woda różana)

Kilka kropli zapachu waniliowego

 babka różana

Foremkę na babkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170C

W misce ucieramy masło, aż będzie jasne i puszyste. Do utartego masła dodajemy serek i miksujemy. Kiedy serek połączy się z masłem dodajemy cukier i znowu miksujemy. Następnie jajka, po jednym. Później przesianą mąkę, też dodajemy partiami. Na koniec syrop i zapach. Ciasto będzie gęste.

Gotowe ciasto przekładamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Babka piecze się około 50 min.

Po ostygnięciu babkę dekorujemy lukrem.

Ja zrobiłam swój lukier z 4 łyżek cukru pudru i 3 łyżeczek herbaty różanej, która nadaje ładny różowy kolor i smak róż.

babka różana

Rose Bundt Cake

 

Some time ago my friend brought my from her vacation rose syrup. Perfect gift for a baker J I didn’t know what to do with it so I browsed pinterest and got my inspiration. And an idea for a rose bundt cake came together.

Today in Poland is mother’s day what better occasion to make this rose cake for then this. It will go perfect with a bouquet of roses for our moms.

Happy Mother’s Day to two amazing women in my life – my Mom and Grandmother.

dzien matki

Recipe:

170 g of soft butter

½ cup of cream cheese

1 ½ cup of sugar

3 eggs

1 ½ cup of flour

2 tsp of rose syrup (or rose water)

A few drops of vanilla extract

 rose bundt cake

Grease our bundt pan and sprinkle with flour. Preheat the oven to 325F.

In a bowl cream butter until it’s light and fluffy. Then and cream cheese and mix. Next add sugar and mix again. Then the eggs, one at a time. Now sifted flour added little by little. At the end add the rose syrup and vanilla extract.

The dough will be quite thick. Place the dough into our ready bundt pan and bake for about 50 min.

After the cake had time to cool down make icing to decorate it. I made my icing using 4 TBS of powdered sugar and 3 tsp of rose tea. The icing is pink and has that extra rose taste to it.

Enjoy!

rose bundt cake

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne