Babka z cydrem **** Cider bundt cake

Babka z cydrem

March 26 , 2016 by: Agnieszka Babka, Wielkanoc

Kolejnym niestandardowym przepisem wielkanocnym jest babka z cydrem. Pierwszy raz zrobiłam ją na wielkanoc w pracy. Smakowała 🙂 Babka ta ozdobi również na mój stół wielkanocny w tym roku. Już gotowa czeka do polukrowania. A jak tam wasze wypieki świąteczne??

babka

Co jest nam potrzebne?

3 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

200 g rozpuszczonego masła

2 szklanki cukru

1 łyżka jogurtu

5 jajek

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 szklanka cydru jabłkowego

babka

Foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170C.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę jogurt, wanilię i przestudzone rozpuszczone masło wszystko miksujemy bardzo dokładnie. Teraz dodajemy cydr i mieszamy powoli, aż połączy się z masą na babkę. Ciasto przelewamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok 40-45 minut.

Upieczoną babkę odstawiamy do wystygnięcia. Później wyjmujemy ją z foremki i polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru oraz cydru. Ja swoją babkę posypałam jeszcze posypką cukrową o smaku mango.

Smacznego!

babka

Cider Bindt Cake

Another new reciper for this Easter is a cider bundt cake. I made it for the first time for Easter at worked. They liked it 🙂 That’s why these year I also made it for Easter in my home. It already baked and waiting for me to decorate it 🙂

Recipe:

3 cups of flour

1 tsp of baking powder

1 tsp of baking soda

200 g od melted butter

2 cups of sugar

1 tbsp of yogurt

5 eegs

1 tsp of vanilla extract

1 cup of apple cider

bundt cake

Grease your bundt cake pan with butter and sprinkle with bread crumbs. Preheat the oven to 350F.

Cream the eggs with sugar until light and fluffy. Now add sifted flour, baking soda and powde, vanilla, yogurt and cooled butter and mix well. Next add the cider and mix gently. Pour the batter to the prepared bundt cake pan and bake for about 40-45 minutes.

When the cake is baked let it cool down. Then take it out of the pan and decorate it with a glaze made from powdered sugar and cider. I added some mango sprinkles on top too.

Enjoy!!

bundt cake

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne