Wielkanocne wypieki - Babka z czekoladą i migdałami *** Easter baking - Chocolate and almond bundt cake

Babka z czekoladą i migdałami

March 19 , 2015 by: Agnieszka Babka, Wielkanoc

Niedługo święta wielkanocne, więc postanowiłam się z wami podzielić pierwszym przepisem na babkę świąteczną. Może nie jest to nasza standardowa babka drożdżowa, ale równie pyszna. Robiłam ją chyba w zeszłym roku lub 2 lata temu na święta i okazała się miłą odmianą. Z czekoladą i migdałami smakuje bosko.

6a

Co jest nam potrzebne?

150 ml śmietanki

25 g drożdży

450 g mąki

1 łyżeczka soli

200 g cukru

Skórka z 1 cytryny

250 g rozpuszczonego masła

4 jajka

100 g czekolady

100 g migdałów

1a

Masło rozpuszczamy w rondelku.

Śmietankę lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżkę mąki i robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże „ruszyły”

W misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy skórkę cytrynową i mąkę. Chwilę miksujemy dodajemy rozczyn mieszamy. Potem dodajemy ostudzone rozpuszczone masło i miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojoną czekoladę oraz migdały. Powstałe ciasto ma lejącą się konsystencję.

2a

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłem miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Foremkę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki, znowu przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 180C. Jak babka wyrośnie dugi raz, wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny.

Po upieczeniu babkę odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę z czekolady do ozdobienia babki.

Babkę dekorujemy polewą z czekolady oraz pokrojoną czekoladą i migdałami.

4a

Chocolate and almond bundt cake

Easter is right around the corner co I decided to share with a recipe for a bundt cake. Maybe it’s not your typical Easter bundt cake, but its so good. I Think I made it for last year or maybe it was 2 years ago for Easter. It was a nice change. With chocolate and almonds it really delicious.

Recipe

150 ml (2/3 cup) of heavy cream

25 g of fresh yeast

3 cups of flour

1 tsp of salt

1 cup of sugar

Zest of 1 lemon

250 g of melted butter

4 eggs

100 g of chocolate

100 g of almonds

8a

Melt the butter in a small sauce pan.

Lightly heat up the cream. Add yeast and a TBS of flour and set aside in a warm place to growth.

In a large bowl mix together eggs and sugar. Then add the lemon zest and flour. Mix ruffly. Then add the yeast and knead the dough. Add chilled melted butter and knead the dough until its smooth. At the end and the chopped chocolate and almond and mix it with the dough. The dough should be a little runny.

Cover the bowl with a cloth and set aside in a warm place to grow fro an hour

Butter the bundt pan and dust with bread crumbs. After an hour place the dough in the pan and again cover it, set aside for another 30 min.

Preheat the oven to 375F. After the cake grows for the second time, place it in the oven and bake for about an hour.

When its ready take it out of the oven and set aside to cool. In the mean time make the chocolate glaze for the bundt cake.Take the cake out of the bundt pan and decorate it with chocolate glaze and chopped chocolate and almonds.

110a

Babki Wielkanocne 2015

  • Pierwszy raz spotykam się z takim przepisem na babę, chyba warto wypróbować.. To może być świetne połączenie 🙂

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne