Babka z czerwonym winem, żurawiną i kawałkami czekolady **** Red wine bundt cake with cranberries and chocolate chips

Babka z czerwonym winem, żurawiną i kawałkami czekolady

March 30 , 2018 by: Agnieszka Babka, Wielkanoc

Moja kolejna propozycją na tegoroczny stół wielkanocny jest babka z czerwonym winem, żurawina i kawałkami czekolady. Tradycyjnie robimy babkę drożdżową z rodzynkami i skórką pomarańczową, ale czasami można zaszaleć i spróbować czegoś nowego.

Co jest nam potrzebne?

230g miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku dopieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki czerwonego wina
1/3 szklanka żurawiny
100g czekolady

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170C. Foremkę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą.

W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy. Dodajemy połowę mąki, proszek do pieczenia i miksujemy.   Teraz do ciasta wlewamy czerwone wino i ekstrakt waniliowy i miksujemy. Następnie wsypujemy kakao, cynamon i resztę maki i dobrze miksujemy. Na koniec dodajemy żurawinę i posiekana czekoladę i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej foremki na babkę i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu ostawiamy babkę aby chwilę przestygła i po 10 minutach wyjmujemy ją z formy i zostawiamy aby wystygła całkowicie. Później dekorujemy lukrem z czerwonego wina (cukier puder + czerwone wino).

Smacznego!!

 

Red wine bundt cake with cranberries and chocolate chips

My next idea for this year’s Easter table is this red wine bundt cake with cranberries and chocolate chips. Traditionally we make a yeast bundt cake with raisins and orange zest, but sometimes we can just go crazy and try something new.

Recipe:

230g of soft butter
1 cup of sugar
4 eggs
1 tsp of vanilla extract
1 tsp of cinnamon
2 cups of flour
1 tbsp of cocoa
3 tsp of baking powder
3/4 cups of red wine
1/3 cup of cranberries
100g of chocolate chips

Preheat the oven to 340F. Grease your bund cake pan with butter and sprinkle with bread crumbs.

In a bowl cream together butter ad sugar until light and fluffy. No add one by one eggs and mix. Next add half of the flour and mix. Pour in the red wine and vanilla extract to the cake batter and mix. Next add rest of the flour, cocoa, cinnamon and mix. At the end add in the cranberries and chocolate chips and mix gently. Pour the cake batter into the prepared bundt cake pan and bake for about 50 minutes. When the cake is ready let it cool down for 10 minutes and then take it out of the pan. After the cake cools completely decorate it with red wine icing (powdered sugar + red wine).

Enjoy!!

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne