Babka z żurawiną

March 25 , 2015 by: Agnieszka Babka, Wielkanoc

Ostatnio zakupiłam nową foremkę na babkę. No w sumie nie na jedną babkę, ale na małe babeczki. Oczywiście postanowiłam ja od razu wypróbować. Trochę żałuje, że nie wzięłam 2, bo są troszkę małe. Stąd dzisiejszy przepis na babkę z żurawiną. Babka ładnie rośnie, jest pulchna i pięknie pachnie cytryną. Osobiście bardzo lubię połączenie cytryny z żurawiną. Ale jeśli nie macie ochoty na żurawinę w waszej babce wielkanocnej po prostu zastąpcie ją większą ilością skórki z cytryny.

7

Co jest nam potrzebne?

1 szklanka mąki
½ szklanki + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
¾ szklanki cukru
¾ kostki masła (187 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
150 g suszonej żurawiny

1

Piekarnik nagrzewamy do 180C. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Żurawinę obtaczamy w 2 łyżkach mąki ziemniaczanej.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i przesiewamy przez sitko.

2
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy skórkę z cytryny oraz proszek do pieczenia i miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę i znowu miksujemy. Wlewamy ostudzone rozpuszczone masło i miksujemy. Na koniec dokładamy żurawinę obtoczoną w mące ziemniaczanej i mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do foremki na babkę.
Babkę pieczemy ok. 45 minut.

3

Cranberry bundt cake

I just bought a new pan for a bundt cake. Well actually not for a big bundt cake but one that looks like a muffin tin and has 6 little bundt cakes. And of course I had to try it out. I just regret I did not get 2 because they are small. So here’s a new recipe for a cranberry bundt cake.

Recipe

1 cup of plain flour
½ cup + 2 tbs of potato flour
5 eggs
¾ cup of sugar
187 g of butter
1 tsp of baking powder
1 tsp of lemon zest
150 g of dry cranberries

Preheat the oven to 375F. Butter the pan and dust it with bread crumbs
Mix the cranberries with 2 tbs of potato flour.
In a small sauce pan melt the butter, set aside and let it cool down
Mix the flour with potato flour and sift it.
Cream the eggs with sugar. Add lemon zest and baking powder and mix again. Then add the sifted flour and mix. Pour the cold melted butter and mix again. At the end add the cranberries and mix with a spoon. Pour the batter to the bundt pan.

4

Wielkanocne Wypieki     Babki Wielkanocne 2015

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne