Bananowe pancakes **** Banana pancakes

Bananowe pancakes

June 08 , 2018 by: Agnieszka Fit, Śniadanie, szybko i łatwo

Podczas weekendu zazwyczaj mamy więcej czasu, nie śpieszymy się, dlatego możemy przygotować pyszne śniadanie zamiast zjeść cos w biegu. Na leniwe weekendowe śniadanie polecają się bananowe pancakes. Pyszne, zdrowe i robi się je bardzo szybko. Każdy może zjeść je ze swoimi ulubionymi dodatkami – syropem klonowym, świeżymi owocami, miodem, nutellą czy musem owocowym. Po prostu zrelaksujcie się z poranna kawą w ręku i cieszcie się spokojny śniadaniem.

Co jest nam potrzebne?

2 banany
½ szklanki mleka
2 jajka
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu

Dojrzałe banany rozgniatamy widelcem.  W misce ucieramy jajka z cukrem, następnie dodajemy banany  i cynamon i miksujemy. Do miski wsypujemy połowę mąki i miksujemy. Teraz dodajemy mleko i znowu miksujemy. Dodajemy resztę mąki, proszek do pieczenia i sodę. Ciasto na pancakes odstawiamy na chwilę.

Na rozgrzana patelnie wylewamy porcję ciasta na pancakes. Ja używam do tego łyżki do nakładania lodów, jedna łyżka na jedną porcję. Pancakes smażymy na małym ogniu, kiedy na wierzchu pojawia się bąbelki powietrza przekręcamy na drugą stronę.

Gotowe pancakes podajemy z syropem klonowym, musem owocowym lub nutellą.

Smacznego!!

Banana pancakes

During the weekend usually we have more time. We don’t rush, therefore we can make a delicious breakfast instead of just grabbing something on the go and running out the door. These banana pancakes are perfect for a lazy morning meal. They are delicious, healthy and very easy and quick to make. Everybody can enjoy them with their favorite toppings like maple syrup, fresh fruits, honey, nutella or fruit puree.  Just kick back grab your morning coffee and enjoy your breakfast.

Recipe

2 ripped bananas
½ cup of milk
2 eggs
1 cup of flour
2 tbsp of sugar
1 tsp of baking powder
½ tsp of baking soda
½ tsp of cinnamon

Smash the bananas with a fork. In a bowl cream together eggs and sugar. Now add in the smashed bananas, cinnamon and mix. Add in half of the flour and mix well. Next pour in the milk and mix again. At the end add rest of the flour, baking powder, baking soda and mix. Set aside and let it rest for a minute.

Fry the pancakes on a heated pan. I use an icecream scoop to pour the batter on the pan. 1 scoop for 1 pancake. Fry them on low heat until on the top of the pancakes you can see air bubbles, then flip to the other side.

Serve with maple syrup, fruit puree or nutella.

Enjoy!!

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne