Migdałowe batoniki z czekoladą **** Almond bars with chocolate

Batoniki migdałowe

March 11 , 2016 by: Agnieszka Fit, gluten free

Dziś mam dla was propozycje na szybkie, pyszne i zdrowe migdałowe batoniki. Ciasto jest bez mąki, więc bez glutenu (specjalnie dla Ciebie Magda 🙂 ). Zauważyłam ostatnio, że coraz więcej moich przyjaciół ma różne alergie/nietolerancje pokarmowe – nie mogą laktozy czy glutenu lub kakao (jak ja 🙁 ) Dlatego zaczynam eksperymentować i szukać różnych innych alternatyw na pyszne słodkości.

batoniki

co jest nam potrzebne?

250 g mielonych migdałów

80 g oleju kokosowego

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 jajka

2 łyżki syropu klonowego

1 łyżeczka wanilii

100g czekolady / groszków czekoladowych

batoniki

Niedużą foremkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem lub olejem kokosowym i obsypujemy mielonymi migdałami. Piekarni nagrzewamy do temperatury 180C.

Olej kokosowy rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.

W misce ubijamy jajka, dodajemy syrop kolony i sodę i dalej miksujemy. Teraz dodajemy migdały i miksujemy. Następnie wlewamy olej i miksujemy. Na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy.

Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej foremki. Równomiernie rozprowadzamy ciasto na dnie foremki. Batoniki pieczemy 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i posiekanymi migdałami. Ciasto kroimy na kwadratowe batoniki.

Smacznego!!

batoniki

Almond Bars

Today I have for you a very simple, delicious and healthy almond bars. The cake is withoout any flour so its good for my gluten free friends (specially for you Magda 😉 ). Lately I started to obsever that more and more of my friend have some kinde of food allegries – gluten, lactose or cocoa (like me 🙁 ). So Im experimenting a little bit with my recipes to find something for everybody.

batoniki

recipe

250 g of ground almonds

80 g of coconut oil

2 eggs

1/2 tsp of baking powder

2 tbsp of maple syrop

100 g of chocolate chips

Line a small pan with baking paper, grease with butter or coconut oil and sprinkle with ground almonds. Melt the coconut oil set aside to cool down.

Cream the eggs, add maple syrop and baking soda and mix. Add gound almonds and mix. Now add the cooled melted coconut oil and mix. At the end add the chocolate chips and mix.

Place the cake batter in the pan. Bake you almond bars for 20 minutes. Take out of the oven, let it cool down and dekorate with melted chocolate.

Enjoy!!

bars

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne