Muffinki z borówkami (bezglutenowe i bez laktozy) **** Blueberry muffins (gluten and lactose free)

Bezglutenowe muffinki z borówkami

October 10 , 2017 by: Agnieszka babeczki, ciasta z owocami, gluten free, Muffinki, szybko i łatwo

Moja przyjaciółka nie może jeść rzeczy z glutenem i laktozą, więc kiedy ma do mnie wpaść zawsze staram się upiec coś takiego żeby i ona mogła się cieszyć jaką słodką pysznością. Tym razem chciałam zrobić coś z owocami, a że po głowie chodziły mi borówki postanowiłam szybciutko upiec muffinki z borówkami. Wyszły wspaniale i smakowały przepysznie.

Co jest nam potrzebne?

1 szklanka mąki bezglutenowej
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1/4 szklanka oleju
1/2 szklanki mleka bez laktozy lub mleka roślinnego
1 jajko
wanilia
borówki

Piekarnik nagrzewamy do 170C. Foremki na muffinki wykładamy papilotkami.

W misce miksujemy mleko, jajko, olej i zapach waniliowy. Następnie dorzucamy cukier i miksujemy. Teraz do miski dokładamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą i nie będzie żadnych grudek. Na koniec do ciasta na muffinki dorzucamy borówki i mieszamy delikatnie łyżką.

Przygotowane foremki na muffinki wypełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy ok 20-25 minut.

Smacznego!!

Gluten free blueberry muffins

My best friend cant have gluten or lactose, that’s why every time she comes to visit me I try to bake something specially for her so she can also enjoy some of my sweet baking. This time I wanted to make something with fruits and I had blueberries on my mind. So I baked for her gluten free blueberry muffins. They came out so gorgeous and were very tasty.

Recipe:

1 cup of gluten free flour
1/4 cup of brown sugar
3/4 tsp of gluten free baking powder
1/4 tsp of baking soda
1/4 cup of oil
1/2 cup of lactose free milk or vegetable milk
1 egg
vanilla
blueberries

Preheat the oven to 350F. Line a muffin pan with muffin liners.

In a bowl mix together milk, oil, egg and vanilla. Now add the sugar and mix again. Add flour, baking powder and baking soda and mix until there are no lumps in your batter. At the end add the blueberries and mix gently with a spoon.

Fill the mufiin liners 2/3 of the way and bake for about 20-25 minutes.

Enjoy!!!

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne