Burgery jaglane **** Millet burgers

Burgery jaglane

January 29 , 2016 by: Agnieszka Fit, gluten free

Pierwszy raz burgery jaglane jadłam u przyjaciółki. Objadłyśmy się wtedy okropnie, ale były one pyszne! Upieczone, dobrze przyprawione burgery w ciemnej bułce i z masą warzyw.

Od tamtej pory często pojawiają się u mnie w domu, może nie tradycyjnie w bułce, ale za to z masą warzyw. Tak samo lubię je jako lunch do pracy. Wrzucam do pudełka, dodaje warzywa i zabieram z sobą. Dobrze się odgrzewają w mikrofali, a ja ma pyszny i zdrowy obiad.

burgery

Co jest nam potrzebne?

½ szklanki kaszy jaglanej

2 łyżki sezamu

Marchewka

½ łyżeczki kminku

½ łyżeczki kolendry

¼ łyżeczki papryki

¼ łyżeczki pieprzu

¼ łyżeczki soli

Oliwa z oliwek

burgery

Kaszę jaglaną gotujemy, aż będzie miękka i taka kleista. Dostawiamy do ostygnięcia.

Marchewkę ścieramy na tarce. Do ugotowanej kaszy dodajemy startą marchewkę, sezam, przyprawy i wszystko razem dobrze mieszamy. Z przyprawionej masy robimy burgery. Mi z tego przepisu wychodzą 4 burgery. Uformowane burgery układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem ich do piernika smarujemy delikatnie oliwą z oliwek. Ja użyłam oliwy z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem. Burgery pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180C.

burgery

Podajemy w bułce lub na talerzy z warzywami.

Smacznego!!

burgery

Millet burgers

First time I had these burgers were at my friends house. We were so full after them, but they were so delicious. Baked, spiced and in a dark bun with tons of veggies. Yummie.

Since then I make them at home. I put them in buns like traditional burgers or on a plate with baked or steamed veggies. Also I like them as a lunch to pack for work. I put them in my lunch box add veggies and take it to work. They heat up well in the microwave. It’s a simple and healthy lunch.

burgers

Recipe:

½ cup of millet

2 tbsp of sesame seeds

Grated carrot

½ tsp of cumin

½ tsp of coriander

¼ tsp of paprika

¼ tsp of black pepper

¼ tsp of salt

Olive oil

Cook millet until well done and sticky. Set aside to cool down.

Grate the carrot. Add the carrot, sesame, spices and mix well. Now make burgers. I make 4 burgers from these ingredients. Place your burgers on baking paper and spread a little bit of olive oil on top of them. I used olive oil with dried tomatoes, basil and garlic.

Bake your burgers for about 25-30 minutes.

Serve like traditional burgers in a bun or on a plate with veggies.

Enjoy!!

burgers

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne