Caprese quiche

Caprese Quiche

August 26 , 2017 by: Agnieszka Fit, szybko i łatwo

Na weekend mam dla was propozycje szybkiego i bardzo prostego quiche. Jeśli lubicie pomidory i bazylię ten przepis jest dla was idealny. To szybkie, lekkie i zdrowe danie, którego przygotowanie zajmie wam około 15 minut. A szczerze mówiąc kto ma ochotę długo stać w kuchni kiedy za oknem takie ładne słońce? Miłego weekendu

Co jest nam potrzebne?

1 łyżeczka oliwy z oliwek
mała cebulka
3 pomidory
1/2 szklanki świeżej bazylii
1/4 szklanki sera mozzarella
6 jajek
3/4 szklanki mleka
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170C. Szklaną formę na tartę smarujemy masłem.

Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na patelni z oliwą z oliwek. Następnie kroimy 2 pomidory (wycinamy środek z pestkami) i dorzucamy na patelnie. Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy 2-4 minuty. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy połowę posiekanej bazylii i wykładamy na dno formy na tartę. Posypujemy serem.

W misce mieszamy jajka, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie przelewamy na przygotowane warzywa i ser. Na wierzchu układamy cienko pokrojone plasterki pomidora i resztę posiekanej bazylii. Quiche pieczemy 35-40 minut.

Smacznego!!

Caprese Quiche

For this weekend I have a simple and super easy quiche recipe for you. If you like tomatoes and basil this is a perfect dish for you. Its a simple, light and heathy recipe, which will take you about 15 minutes to prep. Ok lets be honest who whats to spend a lot of time in the kitchen during a nice sunny weekend day? So have a great wekend

Recipe:

1 tsp of olive oil
small onion
3 tomatoes
1/2 cup of basil
1/4 cup of mozzarella
6 eggs
3/4 cup of milk
2 TBSP of flour
1/2 tsp of baking powder
salt and pepper

Preheat the oven to 350F. Grease a glass pie dish with butter.

Chopp the onion and saute on a pan with olive oil. Now chopp the 2 tomatoes and add to the pan. Season with salt and pepper. Saute for about 2-4 minutes. Take it of the heat and add half of the chopped basil. Put the vegetables in a even layer on the bottom of the pie dish. Sprinkle with cheese.

In a bowl mix eggs, milk, flour and baking powder. Pour on carefully into the pie dish. On top of the quiche lay thinly sliced tomato and rest of the chopped basil. Bake for 35-40 minutes.

Enjoy!


Warzywa psiankowate 2017

  • mopswkuchni.net

    Wygląda obłędnie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂

    • Agnieszka

      @mopswkuchni.net dziekuje za zaproszenie do Twojej akcji 🙂

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne