Chai cupcakes

Chai cupcakes

December 10 , 2015 by: Agnieszka babeczki, Boże Narodzenie, cupcakes

Kiedy rzuciłam kawę moim ulubionym ciepłym napojem w kawiarniach stała się chai tea latte. Z korzennymi przyprawami poprostu pycha. Teraz za każdym razem jak zahaczę o jakąś kawiarnie lub umówię się z koleżankami zawsze ją zamawiam. W tym okresie przed świątecznym, kiedy tak chłodno na dworze postanowiłam mój ulubiony napój zamienić na cupcakes. I tak o to do kawy zrobiłam chai cupcakes. Korzenne babeczki z waniliowym kremem na wierzchu i kawałkami białej czekolady.

chai cupcakes

Co jest nam potrzebne?

429g mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenie

265 g cukru

½ łyżeczki soli

375 ml mleka

125 ml oleju

125 g miękkiego masła

2 łyżki jogurtu

1 łyżeczka wanilii

2 jajka

Cynamon

łyżeczka goździków

łyżeczka kardamonu

świeży imbir lub łyżeczka sproszkowanego imbiru

łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu

anyż

chai cupcakes

Mleko wlewamy do garnka z grubym dnem lub garnka na mleko. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na małym ogniu, aż mleko zacznie wrzeć. Odcedzamy mleko z przypraw i zostawiamy do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180C.

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy miękkie masło pokrojone na małe kawałki i miksujemy, aż otrzymamy piaskową konsystencje składników.

Do naczynia (miski) do którego przelaliśmy mleko dodajemy wszystkie mokre składniki – jajka, olej, jogurt, wanilię. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Teraz wlewamy powoli do miski z suchymi składnikami i cały czas miksujemy.

chai cupcakes

Gotową masę na cupcakes przelewamy do przygotowanych foremek. Papilotki napełniamy do 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagranego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Cupcakes zostawiamy do ostygnięcia.

Wystudzone babeczki dekorujemy waniliowym kremem maślanym. Posypujemy cynamonem i kawałkami białej czekolady. Chai cupcakes z kremem trzymamy w lodówce.

Smacznego!

chai cupcakes

Chai cupcakes

When I said goodbye to coffee my favorite hot drink became chai tea latte. With that spicy flavor just delicious. Now every time I swing by a coffee house or meet up with my friends I order it. During this winter season I decided to make my favorite drink into a cupcake. Maybe without the tea so chai cupcakes. A spicy cupcake with vanilla butter cream on top and some white chocolate.

chai cupcakes

Recipe:

429 g of flour

3 tsp of baking powder

265 g of sugar

½ tsp of salt

375 ml of milk

125 ml of vegetable oil

2 tbsp of yogurt

1 tsp of vanilla extract

2 eggs

cinnamon

1 tsp of cloves

1 tsp of cardamom

fresh ginger or 1 tsp of powdered ginger

1 tsp of black pepper

aniseed

chai cupcakes

Pour milk into a pot or larger sauce pan add all of the spices and heat it up on a low heat until it boils. When it does take it of the stove and set aside for about 10 minutes so the milk will infuse with spices. Strain the milk and let it cool down.

Preheat the oven to 350F.

Add all of the dry ingredients into a big bowl and mix together. Cut the butter into smaller cubs, add to the bowl and mix until you get a sandy-like texture.

To the bowl with the infused milk add all of the wet ingredients and mix well. Now pour the milk into the bowl with dry ingredients with a slow and steady stream and mix well.

chai cupcakes

Fill each cupcake liner to 2/3 of the way ( I use an ice cream scoop for this). Bake bout 20-25 minutes. Now let the cupcakes cool down.

You can decorate your cupcakes with vanilla butter cream sprinkle with cinnamon and some white chocolate. Remember to keep your cupcake with the butter cream in the fridge.

Enjoy!

chai cupcakes

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne