Ciasto chocolate chip cookie **** Chocolate chip cookie cake

Ciasto chocolate chip cookie

February 24 , 2016 by: Agnieszka czekolada, szybko i łatwo

Chyba każdy zna amerykańskie ciastka z czekoladą. Chrupiące i ciągnące się jednocześnie. Szczerze mówiąc nie zawsze mamy tyle czasu, aby zabrać się za robienie ciastek, ale co powiedzie na przekształcenie ciastek w ciasto?? I tak powstało pyszne, pełne czekolady ciasto chocolate chip cookie.

 ps. Babeczki Grzaneczki startuje w konkursie na BLOG ROKU 2015. Będzie mi bardzo miło jeśli zechcecie oddać głos na Babeczki 🙂

blogroku

Co jest nam potrzebne?

170g miękkiego masła

¾ szklanki brązowego cukru

¼ szklanka cukru

1 jajko

2 szklanki mąki

1 łyżeczka sody

½ łyżeczki soki

Wanilia

½ szklanki mlecznej czekolady

½ szklanki gorzkiej czekolady

½ szklanki białej czekolady

Krem czekoladowy

113 g miękkiego masła

2 szklanki cukru pudru

¼ szklanki kakao

1-2 łyżki mleka

chocolate chip

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175C. Tortownice, blaszkę lub formę na tratę wykładamy papierem do pieczenia.

W misce ucieramy mało z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i miksujemy. Dodajemy mąkę, sodę i sól i mieszamy. Na koniec dodajmy wszystkie czekolady i mieszamy. Ciasto wykładamy do przygotowanej foremki.

chocolate chip

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie robimy krem czekoladowy.

chocolate chip

Masło ucieramy, aż masa będzie jasna i puszysta. Do masy dodajemy połowę cukru pudru i miksujemy. Teraz pora na kakao i mleko i miksujemy. Następnie dodajemy resztę cukru pudru i miksujemy. Jeśli krem jest za gęsty dodajemy troszkę mleka, jeśli za rzadki trochę cukru pudru. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nasze ciasto.

Smacznego!

chocolate chip

Chocolate chip cookie cake

Who doesn’t like chocolate chip cookies? They are absolutely delicious. What would you say if we transform cookies into a cake? Crispy cake with tons of chocolate. Perfect and easy to make.

Recipe:

¾ cup of soft butter

¾ cup of brown sugar

¼ cup of sugar

1 egg

2 cups of flour

1 tsp of baking soda

½ tsp of salt

Vanilla

½ cup of milk chocolate chips

½ cup of dark chocolate chips

½ cup of white chocolate chips

Chocolate butter cream

½ cup of soft butter

2 cups of powdered sugar

¼ cup of cocoa

1-2 tbsp of milk

chocolate chip

Preheat the oven to 350F. Line a springform, pan or a tart form with baking paper.

Cream butter with sugar until light and fluffy. Now add the egg and mix. Next add the flour, baking soda and salt and mix. At the end add all of the chocolate chips and mix. Place the batter in the prepared pan and bake for about 25-30 minutes. Take out of the oven and set aside to cool down. In the meantime make your butter cream.

chocolate chip

Cream the butter until light and fluffy, add half of the powdered sugar and mix. Next add cocoa, milk and mix. Add rest of the powdered sugar and mix. If your butter cream is to stiff add a little bit more milk. If its too loose and sugar. Place your butter cream in a pipping bag and decorate your cake.

Enjoy!!

chocolate chip

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne