Światowy Dzień Czekolady - International Chocolate Day

Ciasto Czekoladowe

April 12 , 2015 by: Agnieszka czekolada, gluten free

chocolateDziś światowy dzień czekolady, więc przygotowałam dla was pyszne ciasto czekoladowe bez mąki. Zgada się bez mąki, żeby każdy mógł spróbować. Ostatnio coraz więcej moich znajomych mówi, że chyba im szkodzi gluten i zaczną go odstawiać.

Madzia przepis ze specjalną dedykacją dla Ciebie!!

A poza tym Światowy Dzień Czekolady!!! Kto potrzebuje jakiego innego pretekstu żeby upiec coś czekoladowego?

 Co jest nam potrzebne?

200 g miękkiego masła

200 g cukru

200 g czekolady

200 g zmielonych migdałów

7 jajek

Słoik wiśni

ciasto czekoladowe

Piekarnik nagrzewamy do 160C. Tortownice o szerokości 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

W dużej misce miksujemy miękkie masło, cukier i żółtka na puszystą kremową masę. Później dodajemy roztopioną, przestudzoną czekoladę. Mieszamy wszystko razem. Następnie dodajemy pianę z białek i migdały na zmianę. Trochę piany i mieszamy, trochę migdałów i mieszamy. Kiedy wszytko połączymy, połowę ciasta przekładamy do tortownicy. Na wierz dajemy połowę wiśni i resztę ciasta. Pieczemy ok godziny lub do suchego patyczka.

Ciasto studzimy w foremce. Później wyjmujemy i dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, kremem czekoladowym lub nuttelą. Na wierzch kładziemy resztę wiśni.

Smacznego!

chocolate cake

Gluten free chocolate cake

Did you know that today is the International Chocolate Day? For this occasion I prepared a chocolate recipe for you. Chocolate cake without any flour. That’s right a gluten free chocolate cake so everyone cake try it. Lately more of my friends say they need to go gluten free. So this recipe was inspired by them.

Madzia specialy for you.

And beside it’s International Chocolate Day!! Who need a better excuse to bake something with chocolate?

choclate

Recipe

200 g of soft butter

2/3 cup of sugar

200 g of chocolate

1 and 2/3 cup of ground almonds

Jar of cherries

7 eggs

Preheat the oven to 320F. line 24 cm spring-form with baking paper.

Melt the chocolate in a microwave.

Separate the yolks form the egg whites. Beat the egg whites till stiff peak.

In a large bowl cream together butter, egg yolks and sugar. Add the melted, cool down chocolate and mix. Then add almonds and egg whites. Alternating – a little of whites and mix, a little of almonds and mix. Pour half of the batter in to the pan. Put half of the cherries and then rest of the cake mix. Bake for an hour.

Let it cool down in the pan. Then take it out of the pan and decorate with chocolate genash, chocolate cream or nuttela. On top put rest of the cherries.

Enjoy!

ciasto czekoladowe

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne