Ciasto kokosowo-kukurydziane

April 16 , 2016 by: Agnieszka szybko i łatwo

W zeszłym roku na którymś z targów śniadaniowych miałam okazję spróbować brazylijskiego ciasta Bolo De Fuba Com Coco. Kilka razy próbowałam je odtworzyć i nareszcie się udało. Ciasto z mlekiem kokosowym i kaszką kukurydzianą. Pycha. Naprawdę lubię kukurydzę i wszystko co można z nią zrobić. Na weekend polecam was super łatwe i pyszne ciasto kokosowo – kukurydziane.  ciasto

Co jest nam potrzebne?
2 szklanki kaszki kukurydzianej
1 ½ szklanki cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka maki
3 jajka
1/3 szklanka oleju roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia marki Delecta
Cukier waniliowy marki Delecta

ciasto

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170C. Blaszkę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą.

Do blendera wlewamy oba mleka, kaszkę kukurydzianą i cukier i blendujemy. Jeśli macie na tyle duży blender możecie dorzucić resztę składników i zbledować. Jeśli was blender tak ja mój nie jest tak duży do miski wbijamy jajka, dodajemy olej, mąkę i masę z blendera i miskujemy. Na koniec dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Masę na ciasto przelewamy do przygotowanej foremki. Ciasto pieczemy ok. 30-40 minut. Gotowe ciasto możemy udekorować lukrem z mleka kokosowego oraz cukru pudru. Posypujemy maczkiem o smaku mango marki Delecta.

Smacznego!!

ciasto

Coconut and corn cake

Recipe:
2 cups of cornmeal
1 ½ cup of sugar
1 cup of milk
1 cup of coconut milk
1 cup of flour
3 eggs
1/3 cups of vegetable oil
1 tsp of baking powder
Vanilla sugar

Preheat the oven to 350F. Line a springform or a baking pan with baking paper, grease with butter and sprinkle with bread crumbs.

To a blender add both milks, cornmeal and sugar and blend. If your blender is big enough add rest of the ingredients and blend. But if your blender like mine is not that big add to a bowl eggs, oil, flour and the cornmeal mixture and mix. At the end add baking powder and vanilla sugar and mix. Pour the cake batter to the prepared baking pan. Bake for about 30-40 minutes.
After the cake cools down decorate with icing made from coconut milk and powdered sugar. Sprinkle with some mango sprinkles.

Enjoy!!

cake

Piecz... ot tak... prosto z serca!

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne