Ciasto migdałowe z gruszkami i imbirem *** Almond cake with pears and ginger

ciasto migdałowe z gruszkami i imbirem

November 30 , 2015 by: Agnieszka ciasta z owocami, szybko i łatwo

Zazwyczaj podczas jesienny do wypieków używam dużo jabłek i cynamonu. Tym razem chciałam zrobić coś innego. Oczywiście z cynamonem. W domu akurat miałam gruszki, więc czemu nie gruszki zamiast jabłek? Do tego cynamon, imbir. Takie jesienne rozgrzewające ciasto. Idealna propozycja na dzisiejszy chłodny i deszczysty dzień ciasto migdałowe z gruszkami i imbirem.

ciasto migdałowe

Co jest nam potrzebne?

3 gruszki

100 g mąki

100 g mielonych migdałów

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka imbiru sproszkowanego

80 g miękkiego masła

100 g cukru

2 jajka

50 g imbiru kandyzowanego

30 g płatków migdałowych

ciasto migdałowe

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180C. Tortownice (20cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Gruszki obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Imbir siekamy na mniejsze kawałki.

ciasto migdałowe

Misce ucieramy masło z cukrem. Później dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, mielone migdały, cynamon, imbir, proszek do pieczenia i miksujemy. Ciasto jest dość gęste. Na koniec dodajemy imbir kandyzowany i gruszki. Mieszamy łyżką. Przelewamy do przygotowanej tortownicy (u mnie było dużo ciasta, bo gruszki były spore, ale na szczęście ciasto nie wykipiało przy pieczeniu). Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut lub do suchego patyczka.

Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

ciasto migdałowe

Almond cake with pears and ginger

Usually for autumn baking I use tons of apples and cinnamon. But this time I wanted to make something different. Of course with cinnamon. I had really nice pears at home so why not use them instead of apples? Add some cinnamon and ginger and we get a warming autumn cake. Perfect proposition for this cold and rainy day – almond cake with pears and ginger.

Recipe

3 pears

100 g of flour

100 g o ground almonds

2 tsp of baking powder

½ tsp of cinnamon

1 tsp of powdered ginger

80 g of soft butter

100 g of sugar

2 eggs

50 g of candied ginger

30 g of almond flakes

almond cake

Preheat the oven to 350F. Line a 20cm springform with baking paper, grease with butter and sprinkle with bread crumbs.

Peel the pears, cut out the centers and cut into small pieces. Chop the candied ginger into smaller pieces.

In a bowl cream together butter and sugar. Next one at a time add the eggs. Now add in flour, ground almonds, spices and baking powder and mix. The batter will be thick. At the end add pears and candied ginger and mix with a spoon. Pour your cake batter into the prepared springform (ok I had a lot of batter because my pears were big, but the cake did not come out of the pan while baking).

Place in the preheated oven and bake for about 45 minutes

Let it cool down and you can sprinkle it with powdered sugar.

Enjoy!

almond cake

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne