Ciasto z brzoskwiniami i borówkami **** Peach and blueberry cake

Ciasto z brzoskwiniami i borówkami

August 27 , 2015 by: Agnieszka ciasta z owocami, szybko i łatwo, ucierane

Uwielbiam lato. Zresztą jak można go nie lubić skoro jest tyle pysznych i świeżych owoców?? Dla mnie istny raj 🙂 Dlatego dziś kolejna propozycja na mega łatwe i szybie ciasto z owocami. Tym razem wybrałam brzoskwinie i borówki. Bardzo dobrze komponują się z ciastem jogurtowym.

ciasto z owocami

Co jest nam potrzebne?

1 1/2 szklanki mąki

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

56 g masłą

1 szklanka cukru

2 jajka

zapach waniliowy

1/2 szklanki jogurtu greckiego naturalnego

2 brzoskwinie

borówki

1 łyżka cukru (do posypania na wierzchu)

ciasto z owocami

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180C.  Tortownice 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

W misce ucieramy masło z cukrem i jajkami. Dodajemy sodę i proszek do pieczenia i miksujemy. Następnie dodajemy jogurt, zapach i znowu miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę i wszystko łączymy razem.

ciasto z owocami

Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy. Na wierzch układamy pokrojone brzoskwinie oraz posypujemy borówkami i 1 łyżką cukru. Ja użyłam cukru brązowego.

Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut do  godziny.

Smacznego!!!

ciasto z owocami

 

Peach and bluberry cake

 

I love the summer. Besides, how can you not love it when there are so many delicious and fresh fruit?? For me, heaven:) So today another proposal for a super simple and easy cake with fresh fruit. This time I used peaches and blueberries . They blend very well with this yoghurt cake.

cake

Recipe

1 1/2 cup of flour

1 tsp of bakin powder

1 tspo on baking soda

56 g of butter (1/2 stick) soften

1 cup of sugar

2 eggs

vanilla extract

1/2 cup of plain greek yogurt

2 peaches

bluberries

1 tbsp of brown sugar

cake

Preheat the oven to 350F. Line a 24 cm springform with baking paper, grease with butter and sprinkle with bread crumbs.

In a bowl cream together butter, sugar and eggs. Now add baking powder and soda and mix. Next add the yogurt and mix again. At the end add the flour and mix well.

cake

Pour the batter onto the prepared springform. Top it with sliced peaches and sprinkle with blueberries. Now sprinkle the fruit with sugar. Bake about 50 minutes to 1 hour.

Enjoy!!!

cake

 

 

 

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne