Ciemne pierniczki z miodem i melasą *** Dark gingerbread cookies with honey and molasses

Ciemne pierniczki

December 21 , 2015 by: Agnieszka Boże Narodzenie, ciasteczka

Czego nie może zabraknąć podczas świąt? Oczywiście pięknie lukrowanych pierniczków. Od jakiegoś czasu (no dobrze od roku 😉 ) mamy tradycje z dziewczynami na wspólne pieczenie i dekorowanie pierniczków. Zabawa super, a poza tym wspólnie spędzony czas bezcenny. Dla dzieciaków możemy urządzić zabawę w dekorowanie pierniczków. Zaproście ich najlepszych kolegów/koleżanki i niech wspólnie dekorują i podjadają.

pierniczki

Co jest nam potrzebne?
80 g ciemnej melasy
60 g miodu
200g brązowego cukru
200g masła
4 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki goździków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 jajko

pierniczki

do dużego garnka wlej melasę, miód, cukier masło i przyprawy. Podgrzewaj często mieszając aż cukier się rozpuści. Wtedy zwiększ ogień i doprowadź masę do wrzenia. Kiedy masa się zagotuje, zdejmij ją z palnika i dodaj sodę oczyszczoną. Wszystko zacznie się pienić, ale nie przyjmujcie się tak ma być. Zostawiamy naszą masę na 15 minut do ostygnięcia.

Mąkę z solą przesiewamy. Następnie dodajemy do ostudzonej masy miodowej. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Na koniec dodajemy jajko i mieszamy. Ciasto będzie się lepić, ale nie przejmujcie się tym i nie dodawajcie więc mąki. Kiedy wszystkie składniki się połączyły wykładamy na blat lub stolnicę i zagniatamy. Będzie ciężko i lepko, ale dacie radę. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.

pierniczki

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160C. Blachy wykładamy papierem do pieczenia lub silikonowymi matami.

Teraz zajmiemy się pierniczkami. Chłodne ciasto dzielimy na części i cienko rozwałkowujemy. Pierniczki wycinamy foremkami, układamy na przygotowanej blaszce. Pierniczki pieczemy ok 8-10 minut w zależności jak są cienkie. Pamiętajcie, że im dłużej pieczemy tym pierniczki są twardsze.

pierniczki

Ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia a potem dekorujemy według uznania. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku

Smacznego!!

pierniczki

Dark gingerbread cookies

Gingerbread cookies this is just something you have to have during christmas. Last year my friends and I made a new tradition of making, baking and decorating gingerbread cookies together. It’s such a good idea for somethng to do togehter. For kids you can make cookie decorating party.

pierniczki, gingerbread, cookies, ciasteczka, miód, honey, święta, boże narodzenie, christmas, melasa, molasses , gingerbread

Recipe:

80g of dark molasses

60g of honey

200g of brown sugar

200g of butter

4 tsp of ground ginger

2 tsp of cinnamon

½ tsp of nutmeg

¼ tsp of cloves

1 tsp of baking soda

1 tsp of salt

1 egg

gingerbread

Into a larg pot pour molasses, honey, sugar and spices. Cook this mixture and stir frequently until the sugar dissolves. Then increase the heat and bring the mixture to boil. Take it of the stove add baking soda and mix. When you add the baking soda the mixture will foam but thats totally normal so dont worry. Now let it cool down for 15 minutes.

Sift the flour and salt. Now add it to the coold honey mixture. Mix everything with a wooden spoon. At the end add the egg and mix until everything is well incorporated. Now place youe dough into the counter and knead. The dough will be very sticky but please do not add any more flour. This is how its supossed to be. When your done kneading wrap the dough in a food wrap or place it in a ziplock bg an put into your fridge to chill fo an hour.

gingerbread

Preheat the oven to 320F. Line your cookie tras with baking paper.

Divid the chilled gingerbread dough and roll it out. Cut out your cookies place on the cookie tray and bake for about 8-10 minutes. Remember the longer you bake your gingerbread cokkies they get harder.

gingerbread

Let the cookies cool down and then you can decorate them as you please. Store in an airtight container.

Enjoy!

pierniczki

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne