Na leniwe śniadanie we dwoje lub w gronie rodzinnym

cynamonowe pancakes

June 24 , 2015 by: Agnieszka Śniadanie, szybko i łatwo

Dziś kolejna propozycja śniadaniowa. Tym razem na przysmak z USA – pancakes. W mojej wersji pełnoziarniste i cynamonem. Choć przepis jest bardzo uniwersalny i można dodać czekoladę lub owoce.

Ze specjalną dedykacją dla Beatki, która je ubóstwia.

Taka mała ciekawostka – wiecie że pierwsze rodzaje pancakes pojawiły się już w starożytnej Grecji? Ja nie miałam pojęcia. Codziennie uczymy się czegoś nowego.

pancakes

 Co jest nam potrzebne??

1 szklanka mąki pełnoziarnistej

1 ½ łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki cynamonu

1 szklanka + 2 łyżki maślanki

1 łyżka oleju

2 jajka

pancakes

W misce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy maślankę i mieszamy. Nastepnie przesiewamy mąkę, proszek i sodę i znowu mieszamy.Dodajemy resztę składników i miksujemy.  Pancakes smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Ciasto nakładamy łyżką na patelnie. Pancakes przewracamy na drugą stronę, kiedy na wierzchu pojawią się bąbelki z powietrzem. Smażymy po obu stronach na złotobrązowy kolor.

pancakes

Pancakes podajemy z syropem klonowym.

Przepis ten jest bardzo uniwersalny. Ja dodaje trochę więcej cynamonu, bo go uwielbiam. Można również dorzucić jagody lub truskawki.

Smacznego!

pancakes

Pancakes

Today another breakfast recipe. Fluffy delicious pancakes. Mine are whole wheat and with cinnamon. This is a basic recipe and you can add whatever you like – chocolate or fruit.

This recipe is especially for my dear friend Beata.

And now a little fact – did you know that first pancakes where made in Ancient Greece? I didn’t know that. Everyday we learn something new.

Recipe:

1 cup of whole wheat flour

1 cup +2 tbs of buttermilk

1 1/2 tbs of brown sugar

1 tsp of baking powder

1/4 tsp of baking soda

1/2 tsp of salt

1/4 tsp of cinnamon

1 tsp of oil

2 eggs

pancakes

In a bowl beat the eggs and sugar. Add buttercream and mix. Next sift the flour, bakin powder and soda and mix agian. At the end add rest of the ingredent.  Cook on a hot pan. Cook our pancakes untill bubbles break the surface and are golden brown. Then flip to the other side.

Pancakes serve with maple syrop, butter or fruit.

I add more cinnamon, becouse I just like it like that.

Enjoy!!

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne