cytrynowe ciasto migdałowe **** lemon almond cake

Cytrynowe ciasto migdałowe

May 20 , 2016 by: Agnieszka gluten free, szybko i łatwo

Uwielbiam eksperymentować w kuchni czy to z pieczeniem ciasta czy z nowym pomysłem na obiad. Najczęściej inspirację znajduje przeglądając instagram lub pinterest. Właśnie tam natrafiłam na zdjęcie ciasta migdałowego z serem. To ciasto jest idealne do moich znajomych, którzy nie jedzą glutenu. Niestety zawiera laktozę, ale możecie ricottę zastąpić serem białym bez laktozy. Ciasto będzie również pyszne, a przez dodatek skórki z cytryny świeże i wiosenne.

ciasto migdałowe

Co jest nam potrzebne?

120 g miękkiego masła

275 g cukru

Wanilia

Skórka z cytryny

4 jajka (białka oddzielone od żółtek)

240 g mielonych migdałów

300 g ricotty

Płatki migdałów

ciasto migdałowe

Tortownice 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 160C.

W misce ubijamy masło z 165g cukru. Następnie po jednym dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia się składników. Teraz dodajemy startą skórkę z cytryny oraz wanilie i miksujemy. Do masy wsypujemy mielone migdały i miksujemy. Na koniec dodajemy ser i miksujemy.

ciasto migdałowe

W drugiej misce ubijamy białka na sztywno, pod konie ubijania dodajemy resztę cukru (110g).  Ubite białka dodajemy do masy migdałowej i delikatnie łączymy. Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy 40-45 minut w 160C z termoobiegiem.

Gotowe i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

ciasto migdałowe

Lemon almond cake

I just love experimenting in my kitchen. Whether its something new to bake or to cook for dinner. I find my inspiration on instagram or pinterest. That’s were I saw a photo of this almond and ricotta cake. This cake is perfect for my gluten free friends. Unfortunately ricotta has lactose but you can substitute it with a lactose free cheese. It will be also as delicious and by adding lemon zest so fresh and light.

almond cake

Recipe:

120 g of soft butter

275 g of sugar

Vanilla

Lemon zest

4 eggs (whites separate for egg yolks)

240 g of ground almonds

300 g of ricotta

Almond flakes

almond cake

Line a 22cm springform with baking paper, grease with butter and sprinkle with  bread crumbs. Preheat the oven to 325F.

Cream butter with 160g of sugar, then add egg yolks one at a time and mix. Add lemon zest and vanilla and mix. Now add the ground almonds and mix again. At the end add ricotta and mix.

almond cake

In a second bowl beat the egg whites until stiff peak, then add rest of the sugar (110g). Now gently fold in the egg whites with the almond batter. Pour the cake to the prepared springform, sprinkle with almond flakes and bake for about 40-45 minutes fan-force.

Let the cake cool down and dust with powdered sugar.

Enjoy!

almond cake

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne