Wielkanocne wypieki - Czekoladowy mazurek *** Easter baking - Chocolate mazurek

Czekoladowy mazurek

March 29 , 2015 by: Agnieszka Wielkanoc

Na święta u mnie w domu robię zawsze mazurek na kruchym spodzie z powidłami i oczywiście kajmakiem, udekorowany różnymi bakaliami. W tym roku postanowiłam wypróbować coś innego. Robiąc mały research w internecie nie mogłam się na nic zdecydować. I wtedy w Lidlu pojawiła się „Cukiernia Lidla – przepisy mistrza Pawła Małeckiego”. Wiedziałam, że muszę ją mieć. Dzielnie zbierałam naklejki na książkę i prosiłam wszystkich dookoła „weźcie dla mnie naklejki” .

Kiedy miałam uzbierane 6 naklejek i pojechałam odebrać książkę, okazało się, że akurat się skończyły i dostawa będzie jutro lub pojutrze. „Are you kinding me!!!” Jak pech to pech. Ale następnego dnia dzwoni Babci i mówi „mam dla ciebie książkę”. Jejciu nie mogłam się doczekać aby się do niej dobrać.

mazurek

Właśnie z tej książki pochodzi dzisiejszy przepis na mazurek czekoladowy. Babcia była sceptycznie nastawiona do tego pomysłu „ale jak to czekoladowy? Będzie za słodki. Ja nie wiem czy to dobry pomyśl”. Na szczęście została pozytywnie zaskoczona, bo mazurek wcale nie jest za słodki. Nawet nie jest bardzo słodki, tylko troszeczkę. No i oczywiście mega ale to mega czekoladowy.

Co jest nam potrzebne?

Ciasto czekoladowe bez mąki:

6 jajek

80 g cukru

200 g gorzkiej czekolady

50 g masła

Czekoladowy ganasz:

200 ml śmietanki 30%

200 g gorzkiej czekolady

2 łyżki masła

2 łyżki miodu

20 ml whisky lub likieru

Dodatkowo:

Dżem z czarnej porzeczki

Bakalie do dekoracji

 1

Ciasto:

W garnuszku rozpuszczamy masło razem z czekoladą.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Do ubitych białek po jednym dajemy żółtko i mieszamy delikatnie. Kiedy połączymy wszystkie żółtka, delikatnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do foremki. Ja użyłam 2 foremek 20x25cm. W książce podana jest foremka 45×35 cm. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C ok 10-12 minut. Po tym czasie odstawiamy je do wystygnięcia.

23

Czekoladowy Ganasz:

Śmietankę podgrzewamy z miodem. Dodajemy czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Później dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się masła. Na koniec dodajemy alkohol i mieszamy. Gotowy ganasz odstawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia. Ganasz ma mieć konsystencję miękkiego masła.

Upieczone ostudzone ciasto dzielimy na 4 części. W moim przypadku każdy blat na pół. Pierwszy powstały blat smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na to kładziemy 2 blat i smarujemy czekoladowym ganaszem. Znowu przykrywamy kolejnym blatem i znowu smarujemy ganaszem i przykrywamy ostatnią porcją ciasta. Zostawiamy trochę ganaszu na wierz naszego mazurka. Mazurek odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Potem lekko podgrzewamy zostawiony ganasz i dekorujemy nim nasz mazurek. Wierzch mazurka możemy udekorować bakaliami.

mazurek

Chocolate mazurek

For Easter at my house we always make a shortcrust tart with dulce de lache and nuts and dried fruits. But this year I wanted to make something different. So doing a small research in the internet I could not decide on anything. And then I saw that commercial of one of the stores and their new cookbook. Just about baking. I just have to have it. To get the book you had to collect 6 stamps for your shopping. It took a while but finally I had 6 and was dying to get my hands on that book. I went to the store and they were out of it!! They said that they will have it tomorrow or the next day. “Are you kidding me!!!” I was so disappointed. But the next day Babcia called and said “I got your book”.

From this books comes today’s recipe. Babcia was a little skeptic about this recipe “but chocolate? Its going to be too sweet. I just don’t see it” But to her surprise mazurek came out amazing. Its not to sweet, just a little bit and extremely chocolate.

 mazurek

Recipe:

Cake without any flour

6 eegs

¼ cup + 2 tbs of sugar

200 g of dark chocolate

50 g of butter

Chocolate ganash:

200 ml of heavy cream

200 g of dark chocolate

2 tbs of butter

2 tbs of honey

20 ml of whisky or liquor

Additionally

Black currant jam

Nuts and dried fruit

Cake:

Melt the butter and chocolate together

Separate the egg whites from the yolks. Beat the white to a stiff pick, gradually add sugar and mix it together. Next add one by one the yolks and mix together. Then add the melted chocolate and mix delicately. Put it on to a pan that is lined with baking paper. I used to pans 20x25cm, the book says to use on 35x45cm. Bake it for 10-12 min in 350F. After that let it cool down.

mazurek

Chocolate ganash:

Heat up the cream with honey, then add chocolate and mix until it melts. Add the butter and mix. At the end add the alcohol and mix. Set aside to cool it down. The ganash should be like soft butter.

Divide our cake into 4 pieces. I just cut the two cakes into half. Spread the jam on the first cake, then put the second half of the cake on top and spread the chocolate ganash. Then another piece of the cake and again the ganash. Cover it with the 4 part of the cake. Remember to leave a little of the ganash to decorate your mazurek.

Place our mazurek in the fridge for about 30 minutes. Then heat up a little bit the ganash and decorate the top of the mazurek. You can also use some nuts and dried fruits.

mazurek

Wielkanocne Wypieki

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne