Dla Mamy *** For moms

Czekoladowy tort z czerwonym winem

May 24 , 2016 by: Agnieszka czekolada, dzień matki, Tort

Za kilka dni Dzień Matki. Dlatego postanowiłam podzielić się z wami tym pysznym czekoladowym tortem z czerwonym winem. Pierwszy raz zrobiłam go na swoje urodziny i wywołał furorę. Czekoladowe ciasto przełożone kremem malinowym obłożony kremem czekoladowym i polany ganaszem z gorzkiej czekolady. Po porostu niebo. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować ten tort dla waszej mamy. Będzie zachwycona.

tort

Co jest nam potrzebne?

Ciasto:

2 szklanki mąki

2 szklanki cukru

¾ szklanki kakao

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

2 jajka

1 szklanka maślanki

1 szklanka oleju

1 szklanka słodkiego czerwonego wina

Wanilia

tort

Piekarnik nagrzewamy do temp 170C. Tortownice 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy maślankę, olej, wanilię i miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, sól i sodę. Teraz do mokrych składników dodajemy suche i miksujemy. Na koniec do ciasta wlewamy wino i miksujemy. Ciasto na tort przelewamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy 30-35 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia.

Ciasto przecinamy na trzy blaty.

Krem malinowy:

2 ½ szklanki cukru pudru

113g miękkiego masła

¼ szklanka puree malinowego

Maliny miksujemy na puree. Puree można przecedzić żeby w kremie nie było pestek.

W misce ubijamy masło, stopniowo dodajemy cukier puder na zmianę z puree malinowym i miksujemy.

Teraz na pierwszy blat nasączony czerwonym winem nakładamy połowę kremy malinowego. Na wierzch kładziemy drugi blat, również nasączamy i wykładamy resztę kremu. Tort przykrywamy trzecim blatem i również nasączamy wierzch. Odstawiamy do lodówki, aby tort się schłodził.

tort

Krem czekoladowy:

113g miękkiego masła

½ szklanki kakao

2 szklanki cukru pudru

2-3 łyżki mleka

W misce ubijamy masło, stopniowo dodajemy cukier puder, kakao oraz mleko i miksujemy. Jeśli kirem jest za gęsty dodajemy trochę mleka i znowu miksujemy. Tak przygotowanym kremem smarujemy boki i wierzch tortu. Trochę kremu zostawiamy do ozdobienia wierzchu tortu. Tort znowu wstawiamy do lodówki.

Czekoladowy ganasz:

¼ szklanki śmietanki

¼ szklanki słodkiego czerwonego wina

170 g czekolady

W garnuszku podgrzewamy śmietankę z winem oraz czekoladą. Cały czas mieszamy, aby czekolada się rozpuściła i dobrze połączyła z płynnymi składnikami. Ganasz odstawiamy do ostudzenia. Gotowym ganaszem oblewamy tort. Wierzch dekorujemy rozetkami z kremu czekoladowego i posypka cukrową.

Smacznego!!

tort

Red wine chocolate cake

Mothers day is just a few days from today. That’s why today I wanted to share with you this decadent red wine chocolate cake.  The first time I made this cake was for my birthday and it was a hit. Chocolate cake with raspberry filling covered with chocolate buttercream and dark chocolate ganash. Its heaven. Its so worth spending extra time in the kitchen and preparing it for your mother, She will love it.

Recipe:

cake:

2 cups of flour

2 cups of sugar

¾ cup of cacao

2 tsp of baking soda

1 tsp of salt

2 eggs

1 cup of buttermilk

1 cup of vegetable oil

1 cup of sweet red wine

Vanilla

cake

Preheat the oven to 350F.  Line a 24cm springform with baking paper, grease with butter and sprinkle with bread crumbs.

All of the ingredients should be room temperature.

Cream the eggs with sugar, add oil, buttermilk and vanilla and ix. In a second bowl mix flour, cacao, salt and baking soda. Now add the dry ingredients to the wet once and mix. At the end add the sweet read wine and mix. Pour the batter to the prepared springform and  bake for about 30-35 minutes or to the point when you test the cake with a toothpick and it comes out clean.  Let it cool down completely then cut into 3 parts/layers.

Raspberry filling

2 ½ cup of powdered sugar

113g of soft butter

¼ cup of raspberry puree

Blend the raspberries into a puree. You can strain it so no seeds are in your puree. In a bowl cream the butter then add ½ cup of powdered sugar and mix. Next add the puree and mix. Keep adding sugar until you get a nice raspberry filling for your cake.

Add half of the filling on top of the first layer of the cake. Remember  to soak the cake with red wine. Now ad the second cake layer, soak it and add rest of the filling. Cover with the last layer soak again and place it in the fridge.

cake

Chocolate buttercream

113g of soft butter

½ cup of cacao

2 cups of powdered sugar

2-3 tbsp of milk

In a bowl cream the butter then add ½ cup of powdered sugar and mix. Next add the cacao, milk  and mix. Keep adding sugar until you get a nice chocolate buttercream. Now put the buttercream on the sides of top of your cake. Leave a little bit of this chocolate buttercream to pipe on top.  Place the cake bake in the fridge.

Chocolate ganash

¼ cup of heavy cream

¼ cup of sweet red wine

170g of dark chocolate

Place the cream, wine and chocolate in a saucepan and heat it up. Keep stirring until the chocolate in melted and everything is well mixed. Set aside to cool down the ganash. Then pour it on top of the cake and pipe the rest of the chocolate on top of the cake in nice swirls and decorate with sprinkles.

Enjoy!!

cake

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne