Faworki Babci Natalii

Faworki

February 17 , 2015 by: Agnieszka Karnawał

Nie wyobrażam sobie karnawału bez faworków. Pysznych, złocistych i chrupiących . Po prostu pycha. Oczywiście najlepsze na świecie faworki robi moja Babcia. Od jakiegoś czasu robimy je wspólnie i za każdym razem powtarzam sobie “nie będę jadła gorących faworków! nie będę jadła gorących faworków! nie będę jadła gorących faworków!”, ale to na nic – zawsze się skuszę.

faworki, kawa, karnawał, coffee,

Co jest nam potrzebne?

235 g (1 ½ szk) mąki

3 żółtka

½ szk gęstej śmietany 30%

1 łyżka (TBS) spirytusu/octu

2 kostki smalcu

ziemniaczek

 

mąka, jajka, śmietana, faworki, radełko, karnawałDo dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę i spirytus. Ciasto zagniatamy na gładką i elastyczną masę. Odstawiamy do lodówki, aby ciasto się schłodziło na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto dzielimy na kilka części i po kolei rozwałkowujemy na grubość ok 1mm. Rozwałkowane ciasto kroimy radełkiem na cienkie paseczki. Każdy paseczek czyli nasz przyszły faworek nacinamy po środku i jeden koniec przewlekamy przez powstały otworek. Uzyskujemy coś na kształt kokardki.

faworki, kokardka, karnawał

Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, w naszym przypadku na smalcu, i dokładamy plasterek ziemniaczka, aby smalec się nie palił.

faworki, karnawał, smalec, smażymy

Faworki smażymy po obu stronach.

faworki, karnawał, smażymy, smalec,

Ciepłe faworki posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Oczywiści po obu stronach.

faworki, karnawał, cukier puder,

Faworki

Recipe

1 ½ cup of flour

3 egg yolks

½ cup of thick heavy cream 30%

1 tbs vinegar

Shortening for frying

A large bowl sift the flour, add the egg yolks, cream and vinegar. Knead dough until smooth and elastic. Leave it in the fridge to cool down the dough for about an hour.

Divide the cooled dough into several small pieces. Roll out one piece at a time till it about 1 mm thick. Cut the rolled out dough into thin strips. Each strap is our future faworek. Cut a little hole in the middle of every strap and put one end through. We get something like a little bow.

faworki

Deep fry the faworki on every side. Then sprinkle them with powdered sugar mixed with vanilla sugar.

 

Karnawałowe Słodkości!

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne