Frittata na dobry początek dnia

Frittata

June 06 , 2015 by: Agnieszka Śniadanie, szybko i łatwo

Tradycją u mnie w domu jest wspólnie niedzielne śniadanie. Kiedyś to Dziadek je przyrządzał. Jajecznica i pyszny chlebek. Później ja zaczęłam eksperymentować i zamiast jajecznicy pojawiały się różne wariacje potraw jajecznych. No i raz na jakiś czas pancakes.

Ostatnio postanowiłam wypróbować coś innego. Przyznam się bez bicia, że chciałam coś szybkiego i takiego żeby się „samo robiło”, bo miałam dużo innych rzeczy do zrobienia. Stąd dzisiejszy przepis na frittate. Co to frittata? Danie kuchni włoskiej z ubitych jajek. Coś pomiędzy omletem a kiszem z dodatkiem różnych dodatkowych pyszności takich jak mięso, ser, warzywa. Moja propozycja to frittata po meksykańsku.

frittata

Co jest nam potrzebne?

6 jajek

1/2 szklanki mleka

1 szklanka startego żółtego sera

1/4 szklanki kaszki kukurydzianej

pół czerwonej cebuli (jeśli jest mała to cała)

pół czerwonej, żółtej i zielonej papryki

1/2 szklanki kukurydzy

Przyprawy:

1 łyżeczka czerwonej papryki

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki chili

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

 

frittata

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190-200C. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.

W dużej misce ubijamy jajka, aż białka połączą się z żółtkami i uzyskamy ładną, jednolitą, żółciutką masę. Do jajek dodajemy mleko, kaszkę, przyprawy i mieszamy. Teraz pora na warzywa i ser. Wszystko mieszamy i przelewamy do przygotowanego naczynia.

Frittate pieczemy ok 40-45 min. Frittata powinna ładnie urosnąć i zbrązowieć na wierzchu. Nie może być płynna w środku, bo nie wyjmiemy jej z naczynia.

Oto pyszna propozycja na niedzielne śniadanie lub piknik. Smacznego!!!

frittata

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne