Bajaderka - ulubione ciasto mojego dziadka *** creole trifle - my grandfathers favorit cake

 gallery photo

Bajaderka

January 1, 2016 by: Agnieszka bez pieczenia ,czekolada ,szybko i łatwo

Co zrobić z resztek ciasta np. które zostało po zrobieniu tortu? A może wyszedł Wam jakiś zakalec? Rozwiązanie proste i szybkie – BAJADERKA!!! Tradycyjnie robiona z resztek ciasta w cukierniach. Bajaderka może mieć różne kształty i najwyraźniej nazwy 😉 Bajaderka, ziemniaczek, kartofelek….

Bajaderka to ulubione ciasto mojego dziadka. Ale nie taka okrągła tylko kosteczka polana czekoladą. Dodaje bakalie, czekoladę czasami herbatniki.

bajaderka

Co jest nam potrzebne?

800 – 900 g ciasta

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mleka

125 g masła

350-400 g dżemu

1/2 szklanki rodzynek/orzechów/żurawiny

zapach rumowy

3-4 łyżki kakao

czekolada

bajaderka

Do garnka wkładamy masło, cukier, mleko i kakao. Całość gotujemy i mieszamy, kiedy masło i cukier się rozpuszczą zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.

W tym czasie do dużej miski kruszymy nasze ciasto (w moim przypadku resztki ciasta). Kiedy masa czekoladowa będzie zimna dodajemy ją do ciasta razem z dżemem. Ja daje na początek mniej dżemu i jak mieszam w razie potrzeby dodaje więcej.

Ciasto miksujemy z masą czekoladową i dżemem, dodajemy bakalie i zapach rumowy i mieszamy. Kiedy ciasta będzie jednolite wykładamy do foremki. Gotową bajaderkę pokrywamy rozpuszczoną czekoladą i wstawiamy do lodówki do stężenia. Czekoladę możemy jeszcze posypać orzechami lub kawałkami czekolady.

Smacznego!

bajaderka

Creole trifle

Ok I don’t know really how to call this cake 😉 found a few names for it – creole trifle, crumb cake or I just call it cake bites. What is it? Its a cake from scrapps of other cakes with nuts, chocolate, rum. Shaped in a little ball or cut in a square. This is my grandpas favorite cake. But it has to be a square one with chocolate on top.

bajaderka

Recipe:

800 – 900 g of cake

1/2 cup of sugar

1/2 cup of milk

125 g of butter

350 – 400 g of jam

1/2 cup of nuts/raisins/cranberries

rum flavor

3 – 4 tbps of cacao

chocolate

In a saucepan melt the butter, sugar, cacao and milk. Heat it up, stir and when the butter and sugar melts take it of the stove and let in cool down.

bajaderka

Meanwhile in a big bowl crumb your cake or pieces of cake. When the chocolate mixture is cold add it to the cake pieces and mix. Add jam – I started for less jam and if needed added more. Mix the batter well. At the end add nuts and rum and mix. Now put the cake batter in a pan, level it and decorate with melted chocolate. You can sprinkle some chopped nuts or chocolate on top. Now place your trifle in the fridge so it can get chilled.

Enjoy!!

bajaderka

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne