Co zrobić z resztek ciasta np. które zostało po zrobieniu tortu? A może wyszedł Wam jakiś zakalec? Rozwiązanie proste i szybkie – BAJADERKA!!! Tradycyjnie robiona z resztek ciasta w cukierniach. Bajaderka może mieć różne kształty i najwyraźniej nazwy 😉 Bajaderka, ziemniaczek, kartofelek….
Bajaderka to ulubione ciasto mojego dziadka. Ale nie taka okrągła tylko kosteczka polana czekoladą. Dodaje bakalie, czekoladę czasami herbatniki.
Co jest nam potrzebne?
800 – 900 g ciasta
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
125 g masła
350-400 g dżemu
1/2 szklanki rodzynek/orzechów/żurawiny
zapach rumowy
3-4 łyżki kakao
czekolada
Do garnka wkładamy masło, cukier, mleko i kakao. Całość gotujemy i mieszamy, kiedy masło i cukier się rozpuszczą zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.
W tym czasie do dużej miski kruszymy nasze ciasto (w moim przypadku resztki ciasta). Kiedy masa czekoladowa będzie zimna dodajemy ją do ciasta razem z dżemem. Ja daje na początek mniej dżemu i jak mieszam w razie potrzeby dodaje więcej.
Ciasto miksujemy z masą czekoladową i dżemem, dodajemy bakalie i zapach rumowy i mieszamy. Kiedy ciasta będzie jednolite wykładamy do foremki. Gotową bajaderkę pokrywamy rozpuszczoną czekoladą i wstawiamy do lodówki do stężenia. Czekoladę możemy jeszcze posypać orzechami lub kawałkami czekolady.
Smacznego!
Creole trifle
Ok I don’t know really how to call this cake 😉 found a few names for it – creole trifle, crumb cake or I just call it cake bites. What is it? Its a cake from scrapps of other cakes with nuts, chocolate, rum. Shaped in a little ball or cut in a square. This is my grandpas favorite cake. But it has to be a square one with chocolate on top.
Recipe:
800 – 900 g of cake
1/2 cup of sugar
1/2 cup of milk
125 g of butter
350 – 400 g of jam
1/2 cup of nuts/raisins/cranberries
rum flavor
3 – 4 tbps of cacao
chocolate
In a saucepan melt the butter, sugar, cacao and milk. Heat it up, stir and when the butter and sugar melts take it of the stove and let in cool down.
Meanwhile in a big bowl crumb your cake or pieces of cake. When the chocolate mixture is cold add it to the cake pieces and mix. Add jam – I started for less jam and if needed added more. Mix the batter well. At the end add nuts and rum and mix. Now put the cake batter in a pan, level it and decorate with melted chocolate. You can sprinkle some chopped nuts or chocolate on top. Now place your trifle in the fridge so it can get chilled.
Enjoy!!