Cytrynowo - migdałowe ciasto **** Citrus and almond cake

 gallery photo

Cytrynowo – migdałowe ciasto

February 2, 2018 by: Agnieszka ciasta z owocami ,szybko i łatwo ,ucierane

Na ten mglisty i szary dzień mam dla was przepis na pyszne cytrynowo-migdałowe ciasto. To ciasto przywołuje nam wspomnienia słonecznego letniego dnia. Jest mega cytrusowe i nie za słodkie. A do tego bardzo szybciutko się je robi. Będzie idealnym dodatkiem do weekendowej kawki.

Tak naprawdę brakowało mi pomysłu co by tu napisać. Akurat rozmawiałam z moimi przyjaciółkami na FB i Ola na moje rozterki powiedziała „Napisz że nie wiesz co napisać i wrzucasz dziś ciasto cytrynowo-migdałowe, które jest połączeniem moich ulubionych smaków.” Tak więc Ola przepis specjalnie dla ciebie 🙂

Co jest nam potrzebne?
1 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka skórki z limonki
1 łyżka skórki z cytryny
1/3 szklanka oleju
1/2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki soku z cytryny
1 /2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170C. Foremkę na ciasto smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Z cytryn i limonek ścieramy skórkę na tarce z małymi oczkami, a potem wyciskamy sok.

W misce mieszamy olej, mleko, jajka, sok z limonki i cytryny oraz ekstrakt migdałowy. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz skórkę z limonki oraz cytryny. Następnie do miski z płynnymi składnikami wsypujemy suche i miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy około 50-60 minut.

Upieczone ciasto odstawiamy aby ostygło. Następnie dekorujemy cytrynowym lukrem ( cukier puder + sok z cytryny) oraz płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Citrus and almond cake

For this gloomy day I have for you a delicouse citrus and almond cake. This cake is like summer sun. Its very citrusy and not to sweet. You can make it in no time. Its perfect for your weekend coffee.

Today Im lacking inspritation to write something. I was taking to my best friends on FB and Ola said to me „Just write that you dont know what to write and that your are posting this recipe because citrus and almonds are my favorite cake combinations”. So Ola this recipe is specially for you 🙂

recipe:
1 1/2 cup of flour
1 cup of sugar
1 tsp of baking powder
1 tbsp of lime zest
1 tbsp of lemon zest
1/3 cup of vegatable oil
1/2 cup of milk
2 eggs
2 tbsp of lime juice
2 tbsp of lemon juice
1/2 tsp of almond extract

Preheat the oven to 350F. Greaes a pan with butter and sprinkle with bread crumbs.

Grate lemons and limes zest and squeeze the jucie.

In a bowl mix together oil, milk, eggs, lime and lemon juice and almond extract. In a second bowl mix all of the dry ingridents: flour, sugar, baking powder, lime and lemon zest. Now add the dry ingridents to the liquid ones and mix very well. Pour the cake batter to the prepared pan. Bake for about 50-60 minutes.

After the cake is baked let it cool down and then decorate with lemon icing (powdered sugar + lemon juice) and almonds flakes.

Enjoy!!!

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne