Muffinki jaglano - owsiane **** Millet and oat muffins

 gallery photo

Muffinki jaglano – owsiane

November 11, 2015 by: Agnieszka fit ,muffinki ,szybko i łatwo

Dłuuugi weekend majowy zbliża się wielkimi krokami… w sumie dzielą nas już tylko godziny 😉 Jakie macie plany na majówkę? Aktywnie czy na spokojnie? Ja planuje wyjąć rower i może jaką wycieczkę zorganizować. Trzymam kciuki za ładną pogodę, ale jeśli się nie pogoda nie dopisze to w planach dzień spędzony z przyjaciółką, kawa i buszowanie po sklepach w poszukiwaniu sukienki na chrzciny bratanicy. Stąd dzisiejsza propozycja na zdrowsze muffinki idealne na piknik, wycieczkę czy po prostu zwykłą przekąskę w ciągu dnia.

muffins

Co jest nam potrzebne?

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/2 szklanki suchej kaszy i 1 szklanka wody)

2 szklanki płatków owsianych

½ szklanki mleka

3 banany

1 jabłko

2 marchewki

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

4 łyżki syropu z agawy/miodu

Kilka migdałów do dekoracji

muffinki

Kaszę gotujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Jabłko kroimy na małe kawałki. Marchewkę ścieramy na tarce. Migdały siekamy.

W dużej misce miażdżymy banany widelcem, aż otrzymamy przecier. Dodajemy syrop oraz mleko i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Później kaszę jaglaną i znowu mieszamy łyżką. Na koniec dajemy przyprawy, marchewkę i jabłko. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.

8

Foremki na muffinki wypełniamy po brzegi gotowym ciastem (muffinki nie rosną, więc możecie spokojne je wypełnić). Wierzch muffinek posypujemy siekanymi migdałami. Pieczemy ok. 25 min w temp 180C.

Smacznego!!

Millet and oat muffins

muffins

The loooooong May weekend is just around the corner. Let’s be honest we are hours away from it. What are your plans for this holiday weekend? Active or just relax? I’m planning to get my bike out and maybe go for a bike trip around Warsaw. Hope the weather is nice, but if it’s rainy there is always an alternative – a day with my best friend, coffee and shopping for a dress to my little nieces baptism. So today’s recipe is perfect for picnics, trips or just as a snack during your day.

Recipe:

1 cup of cooked millet (1/2 of millet and 1 cup of water)

2 cups of oats

½ cup of milk

3 bananas

1 apple

2 carrots

1 tsp of cinnamon

1 tsp of nutmeg

4 tbs of agava syrup or honey

Few almonds for decoration

Cook the millet and let it cool down. Cut the apple into small pieces. Grater the carrots. Cut the almonds.

muffins

In a large bowl mash the bananas with a fork. Add the syrup and milk and mix it with a spoon. Next add the oats and mix. Then the millet and mix again. At the end add the spices, carrots and apple and combine everything together.

Fill the muffin tins with the ready dough (do not worry they wont grow so you can pack them to the top). Sprinkle the cut almonds on top and bake for about 25 min in 375F.

Enjoy!!

muffins

Kasza jaglana, potrawa udana - I edycja

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne