Pełnoziarniste muffinki jagodowe **** Whole wheat forest berry muffins

 gallery photo

Pełnoziarniste muffinki jagodowe

July 7, 2018 by: Agnieszka ciasta z owocami ,fit ,muffinki ,szybko i łatwo

Robiąc ostatnio zakupy wpadły mi w ręce pierwsze jagody. Nie mogłam się powstrzymać i kupiłam trochę, aby coś z nimi upiec. Postanowiłam zrobić zdrowsza wersje muffinek z jagodami. Do przepisu użyłam mąki pełnoziarnistej oraz jogurty wysokobiałkowego. Muffinki smakują jak jagodzianki. Są naprawdę pyszne.

Co jest nam potrzebne?
2 szklanki maki pełnoziarnistej
3/4 szklanki miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka jogurtu wysokobiałkowego
1/3 szklanki oleju kokosowego
1 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
2 jajka
2 ½ łyżyczki proszku do pieczenia
2 szklanki jagód + 1 łyżka mąki pełnoziarnistej

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 170C.

Olej kokosowy rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia.

W misce miksujemy jajka. Następnie dodajemy miód, cynamon, wanilie oraz proszek do pieczenia. Dodajemy pół szklanki mąki i miksujemy. Teraz wlewamy jogurt i miksujemy. Dodajemy kolejne pół szklanki mąki i miksujemy. Wlewamy rozpuszczony olej kokosowy i znowu miksujemy. Do ciasta dodajemy resztę mąki i miksujemy.

Jagody mieszamy z łyżką mąki i dodajemy do ciasta na muffinki. Delikatnie mieszamy.

Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy ok 20-25 minut.

Smacznego!

Whole wheat forest berry muffins

Last time I went to the farmers market I spotted some gorgeous forest berries. I just had to get them and bake something amazing. That’s why I made these healthy muffins with whole wheat flour and protein yogurt. These muffins taste like forest berry buns. They are so good.

Recipe
2 cups of whole wheat flour
3/4 cup of honey
1 tsp of cinnamon
1 cup of protein yogurt
1/3 cup of coconut oil (melted)
1 1/2 tsp of vanilla extract
2 eggs
2 1/2 tsp of baking powder
2 cups of forest berries + 1 tbsp of whole wheat flour

Line the muffin pan with muffin liners. Preheat the oven to 350F.

Melt the coconut oil and set aside to cool down,

In a bowl mix the eggs. Add the honey, cinnamon, vanilla and baking powder and mix. Add 1/2 cup of flour and mix. Now add the yogurt and mix. Next add another 1/2 cup of flour and mix. Pour in the melted coconut oil and mix. Add rest of the flour and mix.

Mix the forest berries with 1 tbsp of flour and add them into the muffin batter and mix gently. Fill the muffin liners 3/4 of the way and bake for about 20-25 minute.

Enjoy!!

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne