Sałatka z kukurydzy z dressingiem z kolendry **** Corn salad with cilantro dressing

 gallery photo

Sałatka z kukurydzy z dressingiem z kolendry

July 7, 2018 by: Agnieszka fit ,lunchbox ,sałatki ,szybko i łatwo

Nareszcie możemy kupić świeże warzywa i owoce. Sałatki to szybki i prosty sposób na pyszne danie lub smaczny dodatek do obiadu. Łatwo ją spakować do pudełka i zabrać ze sobą na zdrowy posiłek w ciągu dnia. Ta sałatka z kukurydzy z dressingiem z kolendry inspirowana kuchnią meksykańską jest świeża i lekka. Pasuje do kurczaka lub każdego innego rodzaju mięsa, który lubicie. Jeśli chcemy z sałatki zrobić pełne danie wystarczy dodać trochę sera lub kawałki pieczonego kurczaka.

Co jest nam potrzebne?

2 kolby kukurydzy
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
Garść groszku cukrowego
1/2 cebulki

Dressing:

Pęczek kolendry
1 łyżeczka kminku
1/2 – 1 papryczka chili
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka octu z czerwonego wina
6 łyżek oliwy z oliwek

Kolby kukurydzy gotujemy. Kiedy kukurydza będzie miękka z kolby ścinamy kukurydzę. Papryki oraz groszek cukrowy kroimy na małe kawałki. Cebulkę drobino kroimy.

Kminek wrzucamy na patelnię i chwile prażymy. Wszystkie składniki na dressing wrzucamy do blendera i miksujemy.

Wszystkie pokrojone warzywa wrzucamy do miski, wlewamy przygotowany dressing i mieszamy.

Smacznego!!

 

Corn salad with cilantro dressing

 

Finally we can enjoy fresh veggies and fruits. Salads are quick and easy meal to make This salad can be a separate meal or just a side dish for your dinner. Its super easy to pack it in your lunchbox and enjoy this healthy meal during the day. This corn salad with cilantro dressing is inspired by Mexican cuisine. Its super fresh and light. It goes really good with chicken or any other meat you like. If you want to make it a full dish just add pieces of chicken or cheese and you’re ready to go.

Recipe:

2 corns on the cob
1/2 of a red pepper
1/2 of a green pepper
handful of snap peas
1/2 of an onion

Dressing:

bunch of cilantro
1 tsp of cumin
1/2 – 1 chili pepper
1 clove of garlic
1/2 tsp of salt
1 tbsp of red wine vinegar
6 tbsp of olive oil

Cook the corn, let it cool down and then cut it of the cob. Cut the peppers and snap peas into small pieces. Chop the onion.

Place the cumin on a saucepan and toast it. Add all of the ingredients for the dressing into a blender an bleed in well.

Place all of the cut veggies in a bowl and dressing and mix.

Enjoy!

 

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne