Sernik cytrusowy *** Citrus cheesecake

 gallery photo

Sernik cytrusowy

March 3, 2018 by: Agnieszka sernik ,wielkanoc

Już za kilka dni Wielkanoc. Pomimo śniegu padającego za oknem i zimowej atmosfery. Wiem, że to nie jest pogoda na jaka liczyliśmy podczas tej wiosny. Każdy z nas jest zajęty sprzątaniem, pieczeniem i gotowaniem różnych pyszności.   Dziś mam dla was przepis na pyszny cytrusowy sernik, który kojarzy się z ciepłym i słonecznym dniem.

Kruche ciasto

250g mąki
100g zimnego masła
1 jajko
2 żółtka
100g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto na spód sernika. Zagniecione ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkujemy i wykładamy dno tortownicy. Ciasto podpiekamy w temperaturze 180C przez ok 12 minut.

Masa serowa

600g sera białego
3/4 szklanki cukru
3jajka
3 żółtka
2/3 szklanki śmietanki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki soku z pomarańczy + skórka z 1/2 pomarańczy
1 łyża soku z cytryny + skórka z cytryny
1 łyżka soku z limonki + skórka z limonki

W robocie kuchennym ucieramy cukier z jajkami oraz żółtkami. Następnie partiami dodajemy biały ser. Kiedy masa na sernik jest idealnie gładka, bez żadnych grudek przelewamy ja do miski. Dodajemy śmietankę, skórki z cytryny, limonki i pomarańczy oraz sok z cytryny, limonki i pomarańczy i delikatnie mieszamy. Gotową masę na sernik przelewamy na podpieczony spód z kruchego ciasta. Sernik pieczemy 50 minut w temperaturze 160C.

Smacznego!!

Citrus cheesecake

It’s almost Easter. I know that the snow falling outside our windows and that cold it’s not the weather we all are hoping for during spring. We are all busy getting everything ready for Easter. Cleaning, baking and cooking delicious things. Today I have for your a recipe for citrus cheesecake. Its brings back memories of a warm and sunny day.

Shortbread crust

250 g of flour
100 g of cold butter
1 egg
2 egg yolks
100 g of sugar
1 tsp of baking powder

In a bowl knead all of the ingredients for the shortbread crust. Then put it in the fridge for an hour. Preheat the oven to 356F. Roll out the cold shortbread crust and line the springform with it. Bake for about 12 minutes.

Cheesecake batter

600g of cream cheese
3/4 cup of sugar
3 eggs
3 egg yolks
2/3 cup of heavy cream
1 tsp of vanilla extract
2 tbps of orange juice + zest from 1/2 orange
1 tbsp of lemon juice + zest from 1 lemon
1 tbsp of lime juice + zest of 1 lime

In a bowl cream together sugar, eggs and egg yolks. Next add in the cream cheese. Mix until there are no lumps and the batter is smooth. Now add in heavy cream, lime, lemon, orange zest an lime, lemon, orange juice and mix gently. Pour the cheesecake batter on top of the prebaked crust and bake for 50 minutes in 320F.

Enjoy!!

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne