Sernik czekoladowy *** Chocolate cheesecake

 gallery photo

Sernik czekoladowy

April 4, 2016 by: Agnieszka czekolada ,sernik

W tym roku zdecydowanie zaszalałam z wypiekami na święta. U nas w domu zawsze na święta jest sernik i robi go moja Babcia, ale w tym roku postanowiłam zrobić coś nowego. Sernik czekoladowy. No bo kto nie lubi czekolady? Chyba wszyscy ją uwielbiają. Sernik wyszedł idealny. Ekstremalnie czekoladowy. sernik

Ciasto:

125g masła

170g maki

50 g cukru

20g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtko

Masa serowa

1kg sera

100g masła

300 g czekolady

3 łyżki kakao

250g cukru

6 jajek

200g śmietany 22%

1 łyżka mąki ziemniaczanej

sernik

Piernik nagrzać do temperatury 180C. Tortownice 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem oraz posypać bułką tartą.

Z podanych składników na ciasto zagniatamy kruchy spód do sernika. Wykładanym nim dno tortownicy 26cm. Ciasto podpiekamy 12 min w temp 180C.

Masło rozpuszczamy z czekoladą i odstawiamy do ostygnięcia.

W misce ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę. Następnie dodajemy ser i kakao i dobrze miksujemy. Teraz wlewamy przestudzoną rozpuszczona czekoladę i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę i miksujemy.

sernik

Masę serową przelewamy do tortownicy na podpieczony spód. Sernik pieczemy 60 minut w temperaturze 160C. Najlepiej jeśli upieczemy go w kąpieli wodnej. Ja nie miałam wystarczająco dużego naczynia aby wstawić tortownice z sernikiem do środka, w związku z czym do piekarnika na niższy poziom pod sernik wstawiłam foremkę z gorącą wodą.

Po upieczeniu sernika odstawiamy go do ostygnięcia, później wstawiamy go do lodówki aby się schłodził. Przed podaniem sernik dekorujemy rozpuszczoną czekoladą ze śmietanką i posypujemy kawałkami czekolady.

Smacznego!

sernik

Chocolate cheesecake

This year I went all out with my easter baking. For every holiday at my house we always have cheesecake that my Grandma makes, but this year I decided to make something different. Chocolate cheesecake. Beacouse who doesn’t like chocolate? I think everybody does. This cheesecake came out incredible. Extremely chocolate.

Crust:

125g of soft butter

170g of flour

50g of sugar

20g of cocoa

1 tsp of baking powder

Egg yolk

Cheesecake:

1kg of cream cheese

100g of butter

300g of dark chocolate

3 tbsp of cocoa

250g of sugar

6 eggs

200g of sour cream

1 tbsp of corn starch or potato flour

cheesecake

Preheat the oven to 350F. A 26cb springform line with baking paper, grease with butter and sprinkle with bread crumbs.

From the ingredients for the crust knead the crust. Place it evenly on the bottom of the spingform. Prebake the crust for 12 minutes.

Melt the butter and chocolate. Set aside so it cools down.

In a big bowl cream sugar and eggs until light and fluffy. Now add the cream cheese, cocoa and mix very well. Next pour the melted chocolate and mix. At the end add the sour cream and corn starch and mix again. Pour the cheesecake batter on top of the prebake crust. Bake the cheesecake for 60 minutes in temp 325F.

The best way to bake this cheesecake is a water bath, but I didn’t have a big enough pan to place my springform in so I just place a pan with hat water unted the cheesecake in the oven and baked it.

After the cheesecake is baked let it cool down and the place it in the fridge do it chills. Decorate the chocolate cheesecake with melted chocolate (melt chocolate with a little bit of cream and butter) and sprinkle with chocolate sprinkles.

Enjoy!

cheesecake

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne