Wielkanocne wypieki - Sernik waniliowo-karmelowy *** Easter baking - Vanilla-toffee cheesecake

 gallery photo

Sernik waniliowo–karmelowy

March 3, 2015 by: Agnieszka wielkanoc

Dziś chciałam się z wami podzielić przepisem na sernik. Nie jest to tradycyjny sernik , ale równie dobry. Czekoladowy spód, 2 różne warstwy – waniliowa i kajmakowa oraz polewa kajmakowa a na wierzchu kawałki gorzkiej czekolady. Wszystko razem smakuje przepysznie i nie jest za słodkie. Robiąc ten sernik troszkę się obawiałam, że będzie bardzo słodki, ale na szczęście tak nie jest. Jeśli macie ochotę na sernik w innej wersji na tegoroczne święta to musicie koniecznie wypróbować sernik waniliowo – karmelowy. Mam nadzieje że będzie wam smakował tak jak i moim znajomym smakował.

5

Co jest nam potrzebne?

200 g kakaowych herbatników

100 g masła

½ łyżeczki cynamonu

750 g twarogu

2/3 szklanki cukru

Cukier waniliowy

3 jajka

½ szklanki śmietanki

200 g masy kajmakowej

Łyżka mąki ziemniaczanej

1

Spód

Tortownice o wielkości 20/21 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

Herbatniki kruszyny w robocie kuchennym. Mało rozpuszczamy. W misce łączymy pokruszone herbatniki z rozpuszczonym i ostudzonym masłem oraz cynamonem. Przekładamy masę do tortownicy i dociskamy do dna, aby powstał spód naszego sernika. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

Sernik

W robocie kuchennym mielimy ser razem z cukrem i cukrem waniliowym. Pojedynczo dodajemy jajka, na zamianę ze śmietanką. Później dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Gotową masę dzielimy na pół. Masę na sernik waniliowy przekładamy do tortownicy na nasz ciasteczkowy spód. Do drugiej porcji masy waniliowej dodajemy kajmak i mieszamy. Po połączeniu się składników masę na sernik kajmakowy przekładamy do tortownicy na naszą masę sernika waniliowego.

Sernik pieczemy w temp 175C przez 60 – 70 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Kiedy sernik wystygnie całkowicie (Ja zostawiłam go w tortownicy na całą noc do wystygnięcia) dekorujemy go polewą z reszty masy kajmakowej.

Moja puszka masy kajmakowej miała 400g. Do sernika użyłam połowę i nie chciałam marnować drugiej połowy, więc zrobiłam z niej polewę.

Do garnuszka wlewamy 3 łyżki śmietanki i dokładamy pozostały kajmak. Wszystko podgrzewamy i mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylewamy na sernik. Posypujemy posiekaną gorzką czekoladą.

Smacznego!

6

Vanilla – toffee cheesecake

Today I wanted to share with a cheesecake recipe. It’s not our traditional cheesecake, but really good. Chocolate crust, vanilla layer, toffee layer , toffee ganache and chocolate pieces. It’s such a delicious combo and to my surprise not to sweet. Making this cheesecake I was so worried that it’s going to be super sweet but it’s not. So if you want to make something different for this Easter try out this recipe. Hope you will like it as much as my friends do.

Recipe:

200 g of chocolate cookies

100 g of butter

½ tsp cinnamon

750 of cream cheese

2/3 cup of sugar

3 tbs of vanilla sugar

3 eggs

½ cup of heavy cream

1 tbs of corn starch

200 g of dulce de leche

4

Crust

Butter the round pan (size about 20-21 cm) and dust it with bread crumbs.

Crush the cookies. Melt the butter and let it cool down. Mix the crushed cookies, melted butter and cinnamon together. Put it in our pan and place it evenly on the bottom. Put the pan to the fridge and let it cool down for an hour.

Cheesecake

In a bowl mix together cream cheese and sugar. Then add one at a time egg and mix. Then add cream and corn starch. Divide the cheesecake into two parts. One part pour onto the cookie crust – this is our vanilla layer. Now add the dulce de leche to our second cheesecake part. Mix it together. When its nice and smooth pour it on top of the vanilla layer.

Bake for 60 – 70 min in 350F. Cool the cheesecake in a lightly opened oven. After the cheesecake cools down completely (I left it in the pan overnight)decorate it with toffee ganache.

My can with dulce de leche was 400 g I used half of it for the toffee layer of the cheesecake and with the rest I made a toffee ganache.

In a sauce pan heat up 3 tbs of heavy cream and dulce de leche. Mix it until you get a nice and smooth ganache. Pour it on top of the cheesecake. The final touch is the chopped chocolate on top.

Enjoy!

3

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne