ST. PATRICKS DAY

Green Velvet Cupcakes

March 17 , 2017 by: Agnieszka babeczki, cupcakes, st. patricks day

Dziś dzień św. Patryka i dlatego mam dla Was pyszne zielone babeczki greek velvet cupcakes. Ta wersja cupcakes jest idealna dla dzieciaków. Z samego rana zaniosłam kilka moim małym sąsiadom i zniknęły mega szybko. Chociaż równie szybko zniknęła partia cupcakes przyniesiona do pracy 🙂

Co jest nam potrzebne?

2 1/2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka maślanki
1 łyżka octu
wanilia
Zielony barwnik

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170C. Blachę na cupcakes wykładamy papilotkami.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce miksujemy jajka z cukrem na jasna i puszysta masę. Wlewamy maślankę i połowę mąki i miksujemy. Następnie dodajemy olej i dobrze miksujemy. Teraz dodajemy resztę mąki, kakao, sodę i znowu miksujemy. Na koniec dajemy barwnik i ocet i dobrze miksujemy wszystko.

Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy babeczką wystygnąć.

Green velvet cupcakes dekorujemy bita śmietaną i posypką cukrową.

Smacznego!

 

Green Velvet Cupcakes

Today is St. Patrick’s Day that’s why I made green velvet cupcakes for you. These cupcakes are perfect for kids. In the morning I brought a few of these to  my little neighbors and they disappeared super quick. Well so did the cupcakes I brought to work 🙂

Recipe:

2 ½ cup of flour
2 cup of sugar
1 tbsp cacao
1 tsp baking powder
2 eggs
1 cup of vegetable oil
1 cup of buttermilk
1 tbsp of white vinegar
Vanilla
Green food coloring

Preheat the oven to 350F.  Line a cupcake pan with cupcake liners.

All of the ingredients should be room temperature.

In a bowl cream together eggs and sugar until its light and fluffy. Add half of the flour, buttermilk and mix. Now add the oil and mix the batter very well.  Add rest of the flour, cacao and baking soda. At the end add the food coloring and white vinegar and mix.

Fill the cupcake liners 2/3 of the way and bake for about 20 minutes. Let the cool down.

Decorate the green velvet cupcakes with whipped cream and green sprinkles.

Enjoy!

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne