Hawajski kurczak **** Hawaian chicken

Hawajski kurczak

September 05 , 2017 by: Agnieszka Fit, kurczak, lunchbox, szybko i łatwo

Dziś mam dla was propozycję na danie idealne do pudełek. Hawajski kurczak. Ja osobiście lubię bardzo mieszać smaki w szczególności słodki i ostry. Dlatego ten przepis po prostu uwielbiam. Dodatkowo czas przygotowania to ok. 10 minut a później sam się piecze w piekarniku. Świetnie rozwiązanie dla zabieganych. Porcja tego dania nie jest duża. U mnie było ok. 80g kurczaka na jedną porcję. Jeśli chcecie zrobić więcej po prostu podwójcie składniki na sos i ilość warzyw.


Co jest nam potrzebne?
Pierś z kurczaka (jedna nieduża pierś z kurczaka u mnie ok. 350g)
ananas z puszki
1 łyżka sosu sojowy
1/2 łyżeczki czosnku
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1/4 szklanka sosu BBQ
1/4 szklanka soku z ananasa w puszcze

Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałki. Obie papryki i ananasa kroimy na kawałki. W miseczce mieszamy sos BBQ, sok z ananasa, sos sojowy, czosnek.

Urywamy kawałki folii aluminiowej aby zapakować tam naszego kurczaka i dodatki. W zależności od tego ile pojedynczych porcji chcemy zrobić tyle kawałków folii szykujemy. U mnie było 4 porcji.

Na środek folii układamy kawałki kurczaka i zalewamy 2 łyżkami przygotowanego sosu. Na wierzch układamy papryki i ananasa i zalewamy kolejnym 2 łyżkami sosu. Folię szczelnie zawijamy. Gotowe pakiety pieczemy ok 15-20 minut w temp 180 C w zależności od ilości kurczaka, którego będziemy piec w pakietach.

Gotowego kurczaka podajemy z ryżem jaśminowym lub innym jaki lubicie.

Smacznego!

Hawaian chicken

Today I have a recipe that is perfect for your meal prep. Hawaian chicken. I like mixing flavors sweet and spice together. Thats why I just love this recipe. Additionally its super easy and so delicious. The prep time for this meal is about 10 minutes and that just pop it in the oven and its done. Portions for this meal aren’t large. For 1 portion of my meal I had about 80g of chicken. If you want to make more just double the ingridients for the sauce and veggies and you are all set.

Recipe:
chicken breast (for my portions about 350g)
1 can of pineapple
½ of a red pepper
½ of a green pepper
¼ cup of BBQ sauce
¼ cup of pineapple juice for the caned pineapple
½ tsp of garlic powder
1 TBSP of soy sauce

Cut the chicken into smaller pieces. Cut the peppers and pineapple into cubes. In a bowl mix together all of the ingredients for the sauce – BBQ and soy sauce, pineapple juice and garlic powder.

Cut 4 sheets of aluminium foil, enough to wrap the chicken and veggies. In the middle of the foil place the chicken and pout 2 tbsp of the prepared sauce on top. Now add veggies and pineapple and pour 2 additional tbsp of sauce. Place the chicken packets in the oven and bake for about 15-20 minutes in 380 F. It all comes down to how much of chicken is in one packet.

I had my hawaian chicken with jasmin rice, but you can use any rice you like.

Enjoy!!!

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne