ST. PATRICKS DAY

Irlandzkie cupcakes

March 13 , 2017 by: Agnieszka babeczki, cupcakes, czekolada, st. patricks day

W zeszłym tygodniu mój dziadek obchodził urodziny. Zastanawiałam się co upiec z tej okazji i pomyślałam że połączę 2 rzeczy, które on lubi czyli czekoladę i whiskey. A już za kilka dni dzień św. Patryka więc postanowiłam zrobić czekoladowe cupcakes z Guinnesem, whiskey i Baileys. Trzy irlandzkie alkohole w jednej małej cupcake. Czekoladowe ciasto z Guinnesem, czekoladowy ganache z whiskey i krem z Baileys. Poprotsu pycha…

Co jest nam potrzebne:

Ciasto:

354 ml Guinnesa

2 szklanki mąki

2 szklanki cukru

¾ szklanki kakao

226 g miękkiego masła

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

2/3 szklanki jogurtu greckiego

Ganache:

226g czekolady

236 ml śmietanki

1 łyżka miękkiego masła

2 łyżki whiskey

Krem:

450 g miękkiego masła

4 szklanki cukru pudru

4-6 łyżek Baileys

 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170C. Blachę na cupcakes wykładamy papilotkami.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce miksujemy masło z cukier, potem dodajemy jajka i znowu miksujemy. Następnie dodajemy połowę mąki, proszek do pieczenia. Teraz wlewamy Guinnesa i miksujemy, później kakao i jogurt grecki. Na samym końcu dodajemy resztę mąki i miksujemy.

Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy babeczką wystygnąć.

Ganache

W garnuszku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Następnie dodajemy masło i mieszamy. Teraz wlewamy 2 łyżki whiskey i mieszamy. Ganache odstawiamy do ostygnięcia.

 

Krem

W misce ubijamy masło aż będzie jasne i puchate, stopniowo dodajemy cukier puder i dalej miksujemy. Do kremu dodajemy Baileys w zależności od upodobań od 4 do 6 łyżek. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego.

 

Kiedy nasze babeczki wystygną na środku wycinamy otwór (np. dużą tylką), do powstałego zagłębienia wkładamy łyżeczkę czekoladowego ganach. Czekoladę przykrywamy kawałkiem ciasta, które wyjęliśmy z środka. Wierzch naszych cupcakes dekorujemy krem i czekoladową monetą.

Smacznego!

Irish Cupcakes

 

Last week were my grandfathers birthday. I was trying to pick something to bake and then I though I will just go with the things he likes – chocolate and whiskey. Also st. Patricks day is just around the corner so I thought I will make some irish cupcakes with Guinness, whiskey and baileys. They were so good, heaven on earth!

 

Recipe:

Cake batter:

354 ml of Guinness

2 cups of flour

2 cups of sugar

¾ cup sof cacao

1 cup of soft butter

1 ½ tsp of banking powder

2 eggs

2/3 cup of greek yogurt

Ganach:

226g of chocolate

236 ml of heavy cream

1 tbsp of soft butter

2 tbsp of whiskey

 

Buttercream:

2 cups of soft butter

4 cups of powdered sugar

4-6 tbsp fo Baileys

Preheat the oven to 350F.  Line a cupcake pan with cupcake liners.

All of the ingredients should be room temperature.

In a bowl cream together butter and  sugar, add eggs and mix. Now add half of the flour, baking powder mix. Pour the Guinness into the batter and mix. Add the cacao and greek yogurt and mix.  At the end add rest of the flour mix.

Fill the cupcake liners 2/3 of the way and bake for about 20 minutes. Let the cool down.

Chocolate ganach:

In a small saucepan heat up the heavy cream and then melt the chocolate in it, add the butter and whiskey and mix. Set aside to cool down.

 

Baileys buttercream:

In a bowl cream the butter until its light and fluffy, add 1 cup of powder sugar at time and mix well. Depending on your preference add from 4 to 6 tbsp of Baileys.

 

Lets ensemble our cupcakes. Cut out the middle of the cupcake, put inside a teaspoon of the ganach and cover it with a piece of the cut out cake. Now pipe the buttercream on top and decorate it with a chocolate coin.

 

Enjoy!!

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne