Kawa ziarnista – jak przebiega proces palenia i parzenia

Kawa ziarnista znana jest wszystkim miłośnikom tego dodającego energii napoju. W jaki sposób ziarno kawowca zmienia się w aromatyczny napar? Jak przebiega proces palenia ziarna kawy i w jaki sposób najlepiej ją parzyć, aby wydobyć pełen smak i aromat?

Kawa ziarnista – czym różnią się jej rodzaje?

Wywodząca się z Etiopii kawa uprawiana jest obecnie w wielu krajach Afryki, Azji i Ameryki Południowej. Najważniejsze dwie odmiany kawy,  zbierane na plantacjach i trafiające później do odbiorców na całym świecie,  to Robusta i Arabica. Jednak  rodzajów kawy palonej, różniących się między sobą poziomem kwasowości, mocą i charakterystyczną goryczką jest znacznie więcej. Na ostateczny smak kawy wpływa wiele rozmaitych czynników, poczynając od miejsca uprawy, przez sposób palenia i pakowania ziaren, aż po metodę parzenia. Różnorodność ta sprawia, że kawa bez trudu znajduje coraz szersze grono miłośników swojej cierpkiej goryczki. Jest tak wiele jej rodzajów, że każdy znajdzie swój ulubiony.

Jak wygląda proces palenia kawy?

Ziarno kawy wydobywane jest w wnętrza niewielkich, czerwonych owoców krzewów kawowca. Następnie poddaje się je oczyszczeniu i suszeniu. W końcu, dla uzyskania swoistej goryczki i charakterystycznego aromatu, poddawane jest paleniu, a raczej prażeniu. Proces ten tradycyjnie przeprowadzany jest w piecach bębnowych, w których ziarno pozostaje w ruchu, dzięki czemu równomiernie poddawane jest działaniu wysokiej temperatury. Średnia temperatura obróbki termicznej to 200 stopni Celsjusza. Palenie trwa do pół godziny. Im niższa temperatura, tym dłuższy czas palenia i łagodniejszy smak uzyskanej w efekcie kawy. Niezwłocznie po zakończeniu prażenia, ziarno jest studzone za pomocą wody lub strumienia powietrza i pakowane w szczelne opakowania.  Dzięki temu, cały aromat, zamknięty we wnętrzu ziaren, uwalnia się z nich dopiero podczas mielenia, tuż przez parzeniem.

Jak zaparzyć kawę idealną?

Istnieje wiele metod parzenia kawy. Wiele zależy od preferencji smakowych i efektu, jaki ma zostać uzyskany. Warto jednak pamiętać o kilku kwestiach:

 – najbardziej aromatyczna jest Kawa ziarnista (szybka wysyłka Twoich zakupów tylko na bee.pl), zmielona tuz przed parzeniem;

 – kawę zaparzyć można nie tylko w ekspresie, świetnie sprawdzą się również niedrogie kawiarki lub zaparzacze;

 – zaparzone i ostudzone espresso można wykorzystać do przygotowania pysznych zimnych napojów kawowych, idealnych na lato.

Niezależnie od tego, czy pijemy kawę czarną czy z mleczną pianką, gorzką czy z cukrem – w przypadku każdego jej rodzaju, podstawę stanowi dobrej jakości ziarno kawy.