Kawowy sernik na zimno **** no bake coffee cheesecake

Kawowy sernik na zimno

August 16 , 2015 by: Agnieszka dzień matki, na zimno, sernik

Z uwagi na fakt, iż jest strasznie gorąco ostatnio staram się robić ciasta czy desery szybko i najlepiej na zimno. Dlatego postanowiłam zrobić dla dziadków sernik na zimno. Nie chciałam robić takiego klasycznego, więc przyszło mi do głowy żeby dodać kawy. I oto tak powstał kawowy sernik na zimno z czekoladą.
Powiem Wam, że u mnie jest tak ciepło i kiedy próbowałam ubić śmietanę wyszło mi masło! I wcale długo jej nie ubijałam. Ledwo zaczełam a tu nagle masło! W związku z czym w moim serniku nie ma śmietany, tak jak to jest w przepisie. No może z 2 łyżki dołożyłam, bo tylko tyle zostało w kartoniku.

sernik

Co jest nam potrzebne?

na spód

150 g ciasteczek pełnoziarnistych
5 łyżek masła

na sernik

2 szklanki mocnej kawy
200 g brązowego cukru
500 g serka mascarpone
skórka z cytryny
4 płaskie łyżki żelatyny
szklanka śmietanki kremówki

sernik

Najpierw do garnuszka wlej kawę i dodaj cukier. Gotuj tak długo, aż 3/4 kawy wyparuje i powstanie gęsty kawowy syrop. Odstaw do wystudzenia

Masło rozpuścić i ostudzić. Ciasteczka zmiksować. Do ciasteczek dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy (24 cm) i odstawić do lodówki.

sernik

Kremówkę ubić na sztywno. W dużej misce zmiksować serek mascarpone z syropem kawowym i skórkę z cytryny. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć. Na koniec dodać przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu żelatynę. Ja użyłam żelatyny deserowej i przygotowałam ją zgodnie z instrukcją.

Masę na sernik przelać do tortownicy z ciasteczkowym spodem i odstawić na kilka godzin do kuchni. Ja swój sernik przygotowałam wieczorem, więc chłodził się całą noc.

Gotowy sernik dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego!

sernik

No bake coffee cheesecake

 

Recipe

crust

150 g of cookies/graham crackers
5 tbs of butter

for the cheesecake

2 c of coffee
200 g of brown sugar
500 g of mascarpone cheese
lemon zest
4 tbs of gelatine
1 cup of heavy cream

sernik

In a saucepan heat up the coffee with sugar. Cook until 3/4 of the coffee is reduced and you get and thick coffee syrup. Let it coll down.

Melt the butter and let it cool down. Crush the cookies, mix them with the melted butter. Place the batter on the bottom of a springform (24cm) lined with baking paper. Place the form in the firgde.

cheesecake

Whip the heavy crem until stif peak. In a large bowl cream the cheese with coffee syrup and lemon zest. Now and the whipped cream and fold in gently. At the end add the gelatine. Remember to prepair it according to the instruction on the box!

Pour the cheese batter on to the cookie crust and place it in the firge for few hours. Decorate it with melted chocolate.

Enjoy!

cheesecake

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne