Kruche ciasteczka - sugar cookies

Kruche ciasteczka

April 16 , 2015 by: Agnieszka ciasteczka, Dla dzieci

Długo szukałam dobrego przepisu na kruche ciasteczka, takie żeby zachowały swój kształt i nie zmniejszał się. Po poszukiwaniach, testowaniu różnych przepisów udało się opracować dobry przepis. Ciasteczka są kruche i zachowują swój kształt, a ja się nie denerwuje, że nie wychodzą. Robie ja na walentynki, święta i różne inne okazję, Na świętego Patryka dodaje trochę zielonego barwnika i wycinam koniczynki. Można z nich naprawdę wyczarować wszystko.

 ciasteczka

Co jest nam potrzebne?

3 szklanki mąki

250 g miękkiego masła

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

Zapach waniliowy i migdałowy

 1

Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto odstawiamy na ponad godzinę do lodówki, żeby się schłodziło.

Piekarnik nagrzewamy do 170C.

Schłodzone ciasto dzielimy na kilka części i rozwałkujemy na grubość ok. 3 mm. Z rozwałkowanego ciastka wycinamy ciasteczka foremkami. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy na złoty kolor ok. 10 min.

ciasteczka

Ciasteczka odstawiamy do wystudzenia. Możemy je udekorować rozpuszczoną czekoladą, lukrem oraz kolorowymi posypkami. Dekorowanie ciasteczek możemy zostawić dzieciakom.

Smacznego!!

Sugar Cookies

I was looking quite a while for a good sugar cookie recipe. Cookies that would hold their shape and size. Tested lots and lots of recipes and then I just work out the perfect proportions for my sugar cookies. Now I love making them and to them all the time, for valentines day, holidays and other occasions. For example for St. Patrick’s day I add a few drops of green food coloring and cut out clovers. Basically you can create anything you wish and it’s going to look amazing.

 ciasteczka

Recipe:

1 cup of soft butter

3 cups of flour

1 cup sugar

2 tsp of banking powder

1 egg

1 tsp of vanilla extract

½ tsp of almond

Add all of the ingredients to a big bowl and kneed the dough. Place the ready dough in the fridge so it can cool.

Preheat the oven to 350F.

Divide the cold dough into smaller parts. Roll out every part and cut out your cookies. Place the cookies on a baking tray and bake for about 10 min till they are golden.

cookies

Let them cool down. At the end you can decorate your cookies as you wish – with melted chocolate, frosting and sprinkles. You can leave the decorating part to kids

Enjoy!

 cookies

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne