Kubański kurczak w marynacie mojo *** Cuban mojo chicken

Kubański kurczak w marynacie mojo

May 02 , 2018 by: Agnieszka Fit, kurczak, lunchbox

Sekretem kubańskiego kurczaka jest marynata mojo. Kurczak jest świeży, cytrusowy i ziołowy. Jest dużo odmian marynaty mojo, ale najpopularniejsza wersja tej marynaty zawiera cytrusy – pomarańczę i limonkę oraz zioła – kolendrę, kminek i miętę, która nadaje świeżości całemu daniu. Oczywiście kolejnym składnikiem, którego po prostu nie może zabraknąć to czosnek. Kurczak w tej marynacie jest naprawdę przepyszny. Ja ostatnio jakoś omijam jedzenie mięsa, ale z przyjemnością zjadłam takiego kubańskiego kurczaka. Podałam go z ryżem jaśminowym i salsa mango. Pyszności!

Co jest  nam potrzebne?

Marynata:
7-8 ząbków czosnku
1 szklanka listków kolendry
¼ szklanki listków mięty
1 pomarańcza – sok + skórka
1 limonka – sok + skórka
½ jalapeno
1 łyżka oregano
2 łyżeczki zmielonego kminku
1 łyżeczka słodkiej papryki
Sól
Pieprz

2 podwójne piersi z kurczaka

 

Wszystkie składniki na marynatę rzucamy do blendera i miksujemy.

Piersi z kurczaka kroimy na kawałki, mieszamy z marynatą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Ja przygotowałam z samego rana i wyjęłam zamarynowanego kurczaka popołudniu, kiedy szykowałam obiad.  Kurczaka pieczemy w temperaturze 180C ok. 30-40 minut w zależności od wielkości kawałków. Pamiętajcie im większy kawałek tym dłużej musi się piec!

Kurczaka podajemy z ryżem i salsa mango.

Salsa mango:
1 mango
½ czerwonej papryki
½ zielonej papryki
½ żółtej papryki
papryczka chili
½ czerwonej cebuli
Kolendra
Sok z limonki

Mango obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Papryki również kroimy w kosteczkę. Z papryczki chili wycinamy środek i bardzo drobno kroimy. Tak samo z czerwoną cebulą. Kolendrę siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski przyprawiamy sokiem z limonki i odrobina soli.

Smacznego!

Cuban mojo chicken

The secret to this amazing chicken is a Cuban marinade called mojo. This chicken is so fresh, citrusy and with tons of herbs. There is a lot of variations to this marinade, but the most popular one has citruses – orange and lime and herbs – cilantro, cumin and mint that gives this dish that fresh taste. Next crucial ingredient is garlic, you cannot forget about it. Chicken in this marinade is really  delicious. Lately I have not been eating a lot of meat, however this Cuban chicken was so good. I served it with jasmine rice and mango salsa.

Recipe

Mojo marinade:
7-8 garlic clove
1 cup of fresh cilantro
¼ cup of fresh mint
1 orange – juice and zest
1 lime – juice and zest
½ jalapeno
1 tbsp of oregano
2 tsp of ground cumin
1 tsp of sweet paprika
Salt and pepper

2 double chicken breasts

Add all of the ingredient for the marinade  into the food processor and blend (pulse) until everything is finely chopped.

Cut the chicken breasts into smaller pieces. Mix it with the marinade and let is marinate for a few hours in the fridge.  I prepared my chicken in the morning and it was ready in the afternoon when  I was making dinner.

Roast your chicken about 30-40 minutes in 400F. Remember that the bigger the pieces of chicken the longer time of roasting!

Serve your chicken with jasmine rice and mango salsa.

Mango salsa:
1 mango
½ of red pepper
½ of green pepper
½ of yellow pepper
Chili pepper
½ of red onion
cilantro
lime

Peel the mango and cut into small cubes. Now slice the 3 peppers into cubes. Chop the cilantro and red onion. Place all of the ingredients in a bowl  season with lime juice and salt.

Enjoy!

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne