Wielkanocne wypieki - Limonkowy Sernik *** Easter baking - Key Lime Cheesecake

Limonkowy Sernik

April 01 , 2015 by: Agnieszka Wielkanoc

Dzisiejsza propozycja to orzeźwiający limonkowy sernik. W lato bardzo lubię tarte limonkową – Key Lime Tart, a kiedy za oknem piękne słońce to już nie mogę się doczekać lata. Właśnie ta tarta jest inspiracją do mojego sernika. Niestety pogoda się popsuła, ale może uda nam się przywołać wspomnienia wakacyjne tym sernikiem. Mam nadzieję, że będzie wam smakować.

sernik

Co jest nam potrzebne?

Na spód:

2 ½ szklanki precelków

¼ szklanki cukru

113 g masła

Na sernik:

750 g sera

1 ¼ szklanki cukru

4 jajka

¾ szklanki soku z limonki

2 łyżki startej skórki z limonki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka wanilii

sernik

Spód z precelków:

Precelki rozdrabniamy w robocie kuchennym. Masło roztapiamy w garnuszku. W misce łączymy precelki z cukrem i wlewamy przestudzone masło. Wszystko mieszamy razem i wykładamy dno tortownicy. Ja użyłam tortownicy o wielkości 20 cm. Zdecydowanie lepsza by była trochę większa np. 22 cm, ponieważ nie całe ciasto mi się zmieściło do tortownicy i wyszło dodatkowo kilka babeczek.

Sernik:

W robocie kuchennym miksujemy ser. Dodajemy cukier i znowu miksujemy. Później dodajemy jajka pojedynczo. Kiedy masa będzie ładnie połączona i gładka dodajemy mąkę ziemniaczaną, wanillę, sok z limonki oraz startą skórkę. Masę serową przelewamy do tortownicy na spód z precelków. Sernik pieczemy w temperaturze 160C ok. 60 min. Odstawiamy sernik do wystudzenia, a później schładzamy go w lodówce. Na koniec dekorujemy limonkową bitą śmietaną.

Bita śmietana:

W misce ubijamy śmietankę, dodajemy cukier puder i skórkę z limonki. Śmietanę ubijamy, aż będzie „sztywna”. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nasz sernik. Na wierz możemy jeszcze posypać troszkę starej skórki z limonki.

Smacznego!!

sernik

Key Lime Cheesecake

Today’s recipe is a refreshing lime cheesecake. During the summer I just love key lime pie. And when there is such a nice sun outside I just can’t wait for summer. So this tart is the inspiration to my key lime cheesecake. Unfortunatly the weather outside now is far from nice that’s why I’m doing this cheesecake just to bring some summer back. Hope you will like it.

Recipe

crust:

2½ c crushed pretzel

¼ c sugar

½ c melted butter

Key Lime Cheesecake:

750 g of cream cheese

1¼ c. sugar

4 eggs

¾ c. fresh key lime juice

2 tbsp. key lime zest

1 tsp of vanilla

1 tbsp of corn starch

cheesecake

Pretzel crust:

In a large bowl, combine crushed pretzels, sugar, and melted butter. Mix until crumbly, and press into the bottom of a springform pan. I used a 20 cm pan, but it’s too small so you can use a 22 cm one.

Key lime cheesecake:

In a large mixing bowl, beat cream cheese until nice and smooth. Add in sugar and vanilla, and beat until its well-combined. Next add in eggs, one at a time and mix well after each addition. Fold in key lime juice and zest. Pour into prepared pretzel crust. Bake at 325 degrees for 60 minutes. Allow to cool completely. Refrigerate to chill. And then decorate it with our lime whipped cream.

Whipped cream

In a large mixing bowl, beat heavy cream and powdered sugar until stiff peaks form. Fold in zest. Put it into a piping bag and decorate our cheesecake. Sprinkle a little bit of zest on top and enjoy!!

cheesecake

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne