Idealne na upalne dni lody cytrynowe **** Lemon ice cream a perfect treat of hot summer days

Lody cytrynowe

July 07 , 2015 by: Agnieszka mrożone, na zimno

Nareszcie mamy lato !! Ciepłe…. a raczej gorące lato, a jak lato to i lody 🙂 Po prostu nie ma lepszego deseru na lato niż lody.  Dziś chciałam wam zaproponować lody cytrynowe. Nie sorbet lecz kremowe i kwaskowe lody.

W zeszłym tygodniu byłam z koleżankami w kawiarni 8 stóp  i tam dziewczyny zajadały się lodami cytrynowymi z bazylią.  Trochę niezwykłe połączenie, ale są pyszne. Po tym nabrałam ochoty do małego eksperymentu. I oto powstały mojej lody cytrynowe. Kto wiem może następnym razem spróbuje wyczarować podobne 😉

Co jest nam potrzebne?

660 ml śmietanki 30%

2 cytryny (skórka + wyciśnięty sok)

5 łyżek cukru pudru

lody

Na tarce ścieramy skórkę z cytryny, a cytryny wyciskamy. Oczywiście ilość dodanego soku zależy tylko od was. Ja chciałam kwaśne lody więc dodałam sok z obu cytryn, ale jeśli wolicie trochę mniej to dodajcie według swojego gustu. Startą skórkę wymieszamy z cukrem pudrem. Znowu ilość cukru zależy od was. Możecie dać mniej lub więcej jeśli chcecie otrzymać słodko kwaśny smak jak lemoniada.

lody

Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier ze skórą i dalej miksujemy. Na koniec wlewamy śmietanę, po troszku. Teraz pora na spróbowanie. Jeśli przygotowana masa jest odpowiednio słodka, kwaśna i cytrynowa to możemy spokojnie ją przełożyć do pudełka. Jeśli nie to dodajcie to czego im brakuje. Przygotowane lody wstawiamy do zamrażalnika. Jeśli macie maszynę do lodów to przełóżcie przygotowaną masę do niej i dalej postępujcie według instrukcji maszyny.

lody

Smacznego!!

Lemon ice cream

 

Finally summer has arrived! Warm….. I mean hot summer and if it’s summer it’s time for ice cream. There is nothing better than cold ice cream during a hot day. That’s why today I have for you lemon ice cream.

Last week I went with my friends to cafe 8 Stop, where the girls had “to die for” lemon and basil ice cream. Come on lemon and basil ice cream? Well it was delicious, so I wanted to experiment on my own. And now I give you my lemon ice cream. Creamy and sour lemon ice cream. Hope you like them.

ice cream

Recipe:

660 ml of heavy cream

2 lemons (zest+juice)

5 tbs of powdered sugar

Peel the zest and squeeze the lemons. Of course the amount of lemon juice you add depends on you. I wanted my ice cream to be more sour than sweet so I added all of it. Now mix the zest with powdered sugar. Again the amount of sugar depends on you. You can put in less or more to get that sour and sweet lemonade taste.

Now whip the cream, at the end add the sugar and mix. Now add the lemon juice little by little. Taste the batter and adjust from here. More lemon or more sugar it depends on you. When the batter is to your liking place it in a container and freeze. If you have and ice cream machine you can use it.

Enjoy!

ice cream

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne