Makaron z wiosennymi warzywami **** Pasta with spring veggies

Makaron z wiosennymi warzywami

May 27 , 2016 by: Agnieszka Fit, lunchbox, szybko i łatwo

Przed nami ciepły weekend. Dla niektórych długi weekend. Wypady nad wodę, piesze czy rowerowe wycieczki. Aktywny wypoczynek czy słodkie lenistwo, ale zawsze dobrze jest mieć pod ręką coś zdrowego i pożywnego co możemy bez problemu ze sobą zabrać. Polecę wam makaron z zielonymi warzywami, który niedawno robiłam do pracy.

makaron

Co jest nam potrzebne?

2 ½ szklanki makaronu pełnoziarnistego

pęczek zielonych szparagów

1 ½ szklanki mrożonego zielonego groszku

½ brokuła

Bazylia

Dymka

3 ząbki czosnku

Skórka z cytryny

Sok z cytryny

Oliwa z oliwek

Pierz i sól

makaron

Makaron gotujemy.

Brokuł dzielimy na małe cząstki. Odkrawamy twarde końcówki ze szparag. Groszek, szparagi i brokuł gotujemy aldente. Po ugotowaniu szparagi kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulkę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek dorzucamy ugotowane warzywa przyprawiamy sola, pierzem, skórka i sokiem z cytryny.  Bazylie oraz szczypiorek drobno kroimy i dorzucamy do warzyw. Następnie wrzucamy ugotowany makaron. Wszystko dobrze mieszamy i możemy podawać.

Makaron idealnie nadaje się do zabrania ze sobą na piknik czy jako lunch do pracy.

ps. Jeśli nie liczycie kalorii możecie makaron posypać parmezanem 😉

Smacznego!

makaron

Whole wheat pasta with spring veggies

Its going to be a nice and warm weekend. For some of us its a long weekend. Going to the beach, hiking or bike trips. Active weekend or just few lazy and relaxing days, but its always good to have something healthy to eat with us. That’s why I’m sharing with you this pasta recipe I made last week for work. Whole wheat pasta with spring veggies.

Recipe:

2 ½ cups of whole wheat pasta

Green asparagus

1 ½ cup of frozen green peas

½ of a broccoli

Basil

Spring onion

3 cloves of garlic

Lemon zest

Lemon juice

Olive oil

Salt and pepper

pasta

Cook the pasta.

Divide the broccoli into smaller pieces. Cut of the hard ends of the asparagus. Cook the green veggies aldente. After the asparagus are cooked cut them into smaller pieces.

Chop the garlic and onion. In a pan  with olive oil sauté the garlic and onion. Then add the green veggies, mix and season with with pepper, salt lemon zest and lemon juice. Chop the basil and chives, add to the pan and mix. At the end add the pasta and mix.

ps. If your not counting calories you can add parmesan cheese to your pasta and veggies.

Enjoy!

pasta

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne