Migdałowe brownie **** Almond brownies

Migdałowe brownie

August 21 , 2017 by: Agnieszka ciasta z owocami, czekolada, Fit, gluten free, szybko i łatwo

Kiedy w niedzielny poranek wita nas strasznym deszczem dla mnie idealnym zajęciem na taki dzień są eksperymenty w kuchni. Miałam ochotę upiec coś czekoladowego i owocowego, ale nic tradycyjnego. Szybkie sprawdzenie co znajduje się w szafkach w kuchni. Ok kakao, mielone migdały a w lodówce malinki. Z takimi pysznościami to można pracować. Trochę eksperymentowania i tak oto do piekarnika powędrowało bezglutenowe migdałowe brownie z malinami.

co jest nam potrzebne?

2/4 cup oleju kokosowego
2/3 cup brązowego cukru
130 g zmielonych migdałów
6 łyżek kakao
1/4 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1 łyżeczka wanilii
maliny
czekolada do dekoracji

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160C. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy razem z cukrem. Przelewamy do miski i odstawiamy aby rozpuszczony olej ostygł. Następnie dodajemy kakao i miksujemy. Teraz wbijamy po jednym jajku i znowu dobrze miksujemy. Na koniec dodajemy mielone migdały, sodę, sól i wanilie i miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej foremki a na wierzchu układamy maliny. Brownie pieczemy ok 20-25 minut. Upieczone i wystudzone brownie dekorujemy rozpuszczoną czekoladą. I już można się cieszyć pysznym czekoladowym brownie. Jeśli macie ochotę można dołożyć do niego gałkę lodów waniliowych. Hmmmmm pycha……

Smacznego!

Almond brownies

When sunday welcomes you with a horrible rain I like experiment in my kitchen. Today I was in the mood for chocolate and fruit but nothing traditional. A quick search in my cabinets. Ok cacao, almond meal, raspberries… I can work with that. Few minutes later a gluten free almond brownie with raspberries was baking in my oven.

Recipe:

2/4 cup coconut oil
2/3 cup brown sugar
130 g almond meal
6 TBSP of cacao
1/4 tsp of baking soda
1/2 tsp of salt
2 eggs
1tsp of vanilla extract
raspberries
chocolate chips for decoration

Preheat the oven to 350F. Line a baking pan with baking paper.

In a small sauce pan melt the coconut oil with brown sugar. Then pour into a bowl, set aside and let it cool down. Next add cacao and mix. Now add eggs one at a time and mix well. Add almond meal, salt, baking soda and vanilla extract and mix. Pour the brownie batter to the prepaired baking pan put some raspberries on top and bake for about 20-25 minutes.

After your brownie is baked let it cool down and then decorate it with melted chocolate chips. If you like you can enjoy a piece of brownie with a scoop of vanilla ice cream on top.

Enjoy!!!

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne