Muffinki marchewkowe w wersji fit **** fit carrot muffins

Muffinki marchewkowe w wersji fit

February 27 , 2016 by: Agnieszka babeczki, Fit, Muffinki

Ciasto marchewkowe u mnie w domu to już klasyk. Zdecydowanie ulubione ciasto mojej babci. Tym razem zrobiłam muffinki w wersji fit 🙂 Takie zdanie dali mi koledzy z siłowni. Poprosili o ciasto marchewkowe, ale fit. Dlatego dziś mam dla was fit muffinki marchewkowe.

Ps. pamiętacie o głosowaniu na bloga roku? Wasza pomoc jest niezbędna. Każdy Wasz głos jest dla mnie na wagę złota 🙂 Pomóżcie Babeczką dostać się do pierwszej dziesiątki.

muffinki

Co jest nam potrzebne?

1 ½ szklanki mąki

1 szklanka mąki pełnoziarnistej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 ½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki imbiru

¼ łyżeczki mielonych goździków

3 szklanki startej marchewki

1 szklanka brązowego cukru

1 szklanka cukru

3 jajka

226g jogurtu greckiego

½ szklanki oleju kokosowego

Wanilia

muffinki

Olej kokosowy rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 175C. foremkę na muffinki wykładamy papilotkami.

Cukier miksujemy z olejem kokosowym. Następnie dodajemy jajka po 1 i miksujemy. Teraz pora na jogurt i aromat waniliowy. Wszystko dobrze mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy, proszek dopieczenia i sodę. Do ciasta dodajemy mąkę i miksujemy. Na koniec dodajemy startą marchewkę i mieszamy ciasto.

Ciasto marchewkowe przekładamy do przygotowanych papilotek. Wypełniamy je do 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 18-20 minut.

Smacznego!

muffinki

Fit carrot muffins

Carrot cake is a classic at my house and it my grandmas favorit cake. This time a tried to make them a bit heathier. My gym friends asked my for a carrot cake, but it had to me fit. So I made for them these fit carrot muffins.

Recipe

1 ½ cup of flour

1 cup of whole wheat flour

2 tsp of baking powder

1 tsp od baking soda

1 ½ tsp of cinnamon

¼ tsp of nutmeg

¼ tsp of ginger

¼ tsp of cloves

3 cups of grated carrot

1 cup of brown sugar

1 cup of sugar

3 eggs

226g of greek yogurt

½ cup of coconut oil

Vanilla

muffins

Melt the coconut oil and set aside so it will cool down. Prehat the oven to 350F. Line your muffin pan with cupcake liners.

In a bowl mix togather sugar and coconut oil. Now add eggs, one at the time and mix. Add yogurt, vanilla, spices, baking powder and soda and mix. Next add the flour and mix. At the end add the grated garrot and mix.Fill the muffin pan ¾ of the way and bake for about 18-20 minutes. Let them cool down and eat them up 😉

Enjoy!!

muffins

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne