Muffinki otrębowe z jabłkami - Apple Oat Bran Muffins

Muffinki otrębowe z jabłkami

March 05 , 2015 by: Agnieszka Fit, Muffinki

5a

Dziś coś innego. Coś zdrowszego. Jakiś czas temu wypatrzyłam w księgarni „ Książkę Kucharską dla Aktywnych” . Ojejciu bardzo chciałam się do niej dorwać i wypróbować różne przepisy.

Na urodziny dostałam ją od przyjaciółki. Ku mojemu zaskoczeniu znalazłam kilka przepisów dla łasuchów.

Czasami mam ochotę na coś słodkiego i przy ćwiczeniach, jedzeniu zdrowo trudno skusić się na jakąś babeczkę. A pokusy są wszędzie. Za to te muffinki są „napakowane” samymi dobrymi rzeczami.

2a

Co jest nam potrzebne?

1 szklanka mąki pełnoziarnistej

1 szklanka otrębów

2 jabłka (3 szklanki drobno pokrojonego jabłka)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ szklanki przecieru jabłkowego

¼ szklanki mleka

2 białka

¼ szklanki syropu z agawy

2 łyżki oliwy

 1a

Piekarnik nagrzewamy do 180C

W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki razem z kawałkami jabłka.

W drugiej misce mieszamy mokre składniki.

Do mokrych dokładamy suche i mieszamy łyżką do połączenia się składników.

Nakładamy ciasto do foremek i piecz 18-20

min.

 

4a

 

Apple Oat Bran Muffins

Today I’m posting something different. Something healthy. Some time ago browsing through the cooking books in the bookstore I spotted “Racing Weight: Lean, Light Recipes for Athletes”. I really wanted to get my hands on it and test the recipes. I got this cookbook from my best friend for my birthday.

To my surprise I found a few sweet recipes for all of us with the sweet tooth. Sometimes I crave something sweet but with all the work I put in working out, eating healthy its so hard to break and just go for a cupcake. Believe me I would kill for one. But these muffins are packed with so much of good and healthy stuff.

Recipe

1 cup of whole wheat flour

1 cup of oat bran

2 apples (3 cups of apples cut in small pieces)

1 tsp of baking powder

½ cup of baking soda

½ cup of apple sauce

¼ cup of skim milk

2 egg whites

¼ cup of agava syrup

2 tbs of oil

 

Preheat the oven to 375F.

Mix all the dry ingredients together with the apples.

In a second bowl mix all the wet ingredients.

Add the dry ingredients to the wet ones and mix everything together with a spoon.

Fill the muffins tins with the ready dough and bake for 18-20 min.

6a

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne