Mus neapolitański - Neapolitan mousse

Mus neapolitański

March 21 , 2015 by: Agnieszka na zimno

Robiąc zakupy wpadły mi w oko truskawki, a razem z nimi pomysł na kolejny wypiek. No może nie dokładnie wypiek, ale słodki deser. Wanilia, truskawki i czekolada. Idealne połączenie. Na dworze ładna wiosna i piękne słoneczko, wiec idealna pogoda na delikatny mus, który mi chodził po głowie. Niestety troszkę trzeba się nad nim napracować, a potem cierpliwie czekać, ale warto.

5

Co jest nam potrzebne?

Mus waniliowy:

135 g białej czekolady

175 ml schłodzonej śmietanki

2 łyżki miodu/syropy klonowego/syropu z agawy

1 ½ łyżeczki żelatyny + 1 łyżka ciepłej wody do rozrobienia żelatyny

Laska wanilii lub 1 łyżka pasty waniliowej

Mus truskawkowy:

12 truskawek

135 g białej czekolady

175 ml schłodzonej śmietanki

2 łyżeczki żelatyny + 1 1/2 łyżki ciepłej wody do rozrobienia żelatyny

Laska wanilii lub 1 łyżka pasty waniliowej

Mus czekoladowy:

135 g gorzkiej czekolady

150 ml schłodzonej śmietanki

1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka ciepłej wody do rozrobienia żelatyny

Laska wanilii lub 1 łyżka pasty waniliowej

1

Zaczynamy od musu waniliowego.

W misce, którą możemy podgrzać w mikrofali, mieszamy połowę śmietanki, czekoladę i syrop. Pogrzewamy prez 30 sec i mieszamy. Czynność powtarzamy dopóki czekolada się nie rozpuści. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy do masy z czekoladą.

Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy wanilię i mieszamy. Szpatułką łączymy śmietankę z masą czekoladową. (Ja używam szpatułki sylikonowej. Uwielbiam je, idealnie można nimi pracować).

Przygotowany mus przekładamy do przygotowanej foremki. Ja użyłam sylikonowej formeki do muffinek w kształcie serduszek. Szczerze mówiąc strasznie ciężko było wyjąc mus z foremki. Następnym razem chyba użyje tortownicy.

Mus wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.

Mus truskawkowy:

Truskawki miksujemy w blenderze na puree.

W misce mieszamy połowę śmietanki, czekoladę i 100 ml puree z truskawek. Postępujemy ja z musem waniliowym.

Przekładamy do naszej foremki, na warstwę musu waniliowego. Schładzamy min. 40 minut.

Ostatni mus czekoladowy:

W misce mieszamy czekoladę gorzką i połowę śmietanki. I dalej postępujemy jak przy wcześniejszych warstwach.

Mus czekoladowy wylewamy na wierz musu truskawkowego.

Gotowy mus schładzamy całą noc.

Smacznego

6

Neapolitan Mousse

Doing my grocery shopping I spotted nice strawberries. That was my inspiration for my next dessert. Maybe its not baking but its so delicious. Vanilla, strawberries and chocolate. Hmmm I’m in heaven. Its so nice outside, spring is here and the sun is shining. This calls for some light mousse that was on my mind lately. Unfortunately it’s not quick and easy and you have to be patient, but it’s so worth it.

Recipe

vanilla mousse:

135 g of white chocolate

175 ml chilled heavy cream

2 tbs honey or maple syrup

1 ½ tsp of unflavored powdered gelatin + 1 tbs o hot water to dissolve the gelatin in

Vanilla or 1 tbs of pure vanilla paste

strawberry mousse:

12 strawberries

135 g of white chocolate

175 ml chilled heavy cream

2 tsp of unflavored powdered gelatin + 1 1/2 tbs o hot water to dissolve the gelatin in

Vanilla or 1 tbs of pure vanilla paste

chocolate mousse:

135 g of dark chocolate

150 ml chilled heavy cream

1 tsp of unflavored powdered gelatin + 1 1/2 tbs o hot water to dissolve the gelatin in

Vanilla or 1 tbs of pure vanilla paste

3

Start with the vanilla mousse.

Mix the white chocolate, half of the cream, syrup in a microwave-safe bowl. Melt the chocolate at 30 second intervals moving well each time until the mixture is smooth and uniform. Set aside and let it cool down.

Prepare the gelatin – mix it with hot water until it dissolves. Add it to the melted chocolate.

Now whip the remaining cream until firm peaks. Add vanilla, then add the whipped cream to the chocolate and mix it together with a spatula. (I use a silicon one. Just love them).

Pour it to your pan and let it cool for alt least 30 min. I used silicone heart-shaped muffin pan. To be honest it was so hard to take them out of it. Next time I’m using a normal pan that can be easily opened.

Stawberry mousse

In a blender make a puree of your strawberries. Use 100 ml of blended strawberries.

Mix the white chocolate, half of the cream, strawberry puree in a microwave-safe bowl. Melt the chocolate at 30 second intervals moving well each time until the mixture is smooth and uniform. Set aside and let it cool down. If you want a dark pink color add a drop of food color to the batter.

Now repeat rest of the steps as you did the vanilla mousse.

Take out your pan with vanilla mousse and pour the strawberry mousse on top of the vanilla one and put it back to the fridge for another 40 minutes.

Last step chocolate mousse

Mix chocolate, half of the cream and salt in a microwave-safe bowl. And now repeat steps you did with your 2 pervious layers.

At the end, pour the mousse over strawberries mousse layer.

Cool the mousse over night.

Enjoy

2

Waniliowy Weekend VI

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne