Nadziewana pierś z kurczaka **** Bacon wrapped chicken breast stuffed with spinach

Nadziewana pierś z kurczaka

April 11 , 2017 by: Agnieszka Fit, kurczak, lunchbox, Wielkanoc

Dziś odchodzimy od słodkich pomysłów na święta. Przecież święta to nie tylko babki, serniki i mazurki, ale również pyszne mięsa, pasztety i pieczenie. Niestety ja jestem wyjątkowym niejadkiem, co doprowadza moją babcię do szału, praktycznie wcinam na okrągło kurczaka. Moja kolejna propozycją na zbliżające się święta jest nadziewana pierś z kurczaka. Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i efektownie wygląda.

Co jest nam potrzebne?

4 pojedyncze piesi kurczaka
Opakowanie młodego szpinaku (300g)
4 ząbki czosnku
2 łyżki orzeszków piniowych
Gałka muszkatołowa
12 plastrów boczku
Sól, pierz

Na patelni z niewielka ilością masła podsmażamy pokrojony czosnek i orzeszki piniowe. Następnie dodajemy umyty szpinak, i wszystko podsmażamy chwilę, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Gotowy szpinak doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Pierś z kurczaka naciąć, aby otrzymać kieszonki. Nadziać farszem i owinąć w plasterki boczku. Tak przygotowane mięso obsmażyć z każdej strony, przełożyć do przygotowanej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 190C i piec 20 minut.

Smacznego!

Bacon wrapped chicken breast stuffed with spinach

Today we are stepping away from sweet baking. Easter its not just bundt cakes, cheesecakes and mazurki but also delicious meats, pates and roasts. Unfortunately I’m such a picky eater that it drives my grandma crazy. I usually just eat chicken, chicken and chicken. So today I’m sharing with you this fancy but super simple chicken recipe perfect for your easter dinner.

recipe

4 chicken breasts
300g of baby spinach
4 cloves of garlic
2 tbsp of pine nuts
Pinch of nutmeg
12 pieces of bacon
Salt and pepper

In a frying pan sauté the garlic and pine nuts unit fragrant. Then add baby spinach and sauté until the spinach has just wilted (about 2 minutes). Season with salt, pepper and nutmeg.

Cut the chicken breast creating a little pocket. Fill the pocket with prepared spinach. Wrap the chicken breast in bacon. I used 3 pieces for one chicken breast. Pan sheer the prepared chicken in a pan then place in a baking dish and place in the oven. The oven should be preheated to 375F. Bake the chicken 20 minutes.

Enjoy!

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne