Pełnoziarniste muffinki czekoladowo-bananowe **** Whole wheat chocolate and banana muffins

Pełnoziarniste muffinki czekoladowo-bananowe

May 26 , 2017 by: Agnieszka babeczki, czekolada, dzień matki, Fit, Muffinki

Dziś Dzień Matki i z tej okazji mam dla was bardzo prosty i  smaczny przepis na pełnoziarniste muffinki czekoladowo-bananowe. Te muffinki smakują jak połączenie ciągnącego się brownie z wilgotnym ciastem czekoladowym. A w sekrecie powiem wam że jedna muffinka ma tylko 175kcal. W związku z czym dbające o formę osoby nie muszą mieć wyrzutów sumienia po skosztowaniu tej muffinki.

Co jest nam potrzebne?
3 dojrzałe banany
1/3 szklanki syropu z agawy
1 jajko
¼ szklanki oleju kokosowego lub roślinnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
½ szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
180 g czekolady

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175C. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami.

W misce zgniatamy banany. Do bananów dodajemy olej, jajko, syrop z agawy, wanilię i miksujemy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i mieszamy. Następnie do mokrych składników dodajemy suche i dobrze miksujemy. Na koniec do ciasta dorzucamy posiekana czekoladę i mieszamy.

Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 20-25 minut.

Smacznego!!

Whole wheat chocolate and banana muffins

Today is Mothers Day in Poland. I have prepared for you an easy and really tasty recipe for whole wheat chocolate and banana muffins. If you love brownies and chocolate cake this muffin tasted like both of them. And in secret I can tell you that one muffin is only 175kcal. Therefore all of us trying to eat healthy have a clear conscience after having one of these muffins.

Recipe:
3 ripped bananas
1/3 cup of agava syrup
1 egg
¼ cup of coconut oil or vegetable oil
1 tsp of vanilla extract
1 cup of whole wheat flour
½ cup of cacao
1 tsp of baking powder
1 tsp of baking soda
½ tsp of salt
180 g of chocolate chips

Preheat the oven to 350F. Line your muffin pan with muffin liners.

In one bowl mash the bananas. Then add agava syrup, egg, coconut oil, vanilla and mix. In a second bowl mix together whole wheat flour, cocoa, banking powder, baking soda and salt. Now combine together the wet and dry ingredients and mix very well. At the end ad chocolate chips to the batter and mix.

Fill the cupcake liners 2/3 of the way and bake for about 20-25 minutes. Let the cool down.

Enjoy!

 

 

 

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne