Szybki piernik Babci Natalii *** My Grandma's last minute gingerbread

Piernik Babci Natalii

December 23 , 2015 by: Agnieszka Boże Narodzenie, czekolada, szybko i łatwo

Ten piernik moja babcia robi od zawsze. Szybki, prosty i bardzo smaczny. Jakiś czas temu to ja zaczęłam go robić na święta odciążając w ten sposób babcię. W tym roku piernik a w sumie 3 mniejsze piernik zostały podarowane w prezencie. Mam nadzieje, że smakowały.

piernik

Co jest nam potrzebne?

2 szklanki mąki

2 jajka

1 szklanka cukru

125g masła

3 łyżeczki kakao

4 łyżki dżemu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 szklanka mleka

przyprawa do piernika

piernik

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180C. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

W misce ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy dżem, przyprawy, kakao, sodę i miksujemy. Następnie dodajemy połowę mąki i miksujemy. Teraz pora na mleko i znowu miksujemy. Na koniec wrzucamy resztę mąki i miksujemy. Jeśli macie ochotę dorzucić bakalie to teraz jest na to pora.

Gotowe ciasto na piernik przelewamy do przygotowanej foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piernik pieczemy ok 55-60 minut lub do suchego patyczka.

Ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Piernik możemy udekorować rozpuszczoną czekoladą, bakaliami, kawałkami czekolady lub posypką.

Smacznego!

piernik

Last minut gingerbread

My grandma used to make this gingerbread since forever. It’s easy, quick and so good. Now I make it for christmas so she doesnt have to do so many things. This year I made smaller versions of this gingerbread and we gaved it out as gifts. Hope you like it.

Recipe:

2 cups of flour

2 eggs

1 cup of sugar

125g of butter

3 tsp of cacao

4 tbps of jam

1 tsp of baking soda

1 cup of milk

gingerbread spices

gingerbread

Melt the butter and let it cool down. Preheat the oven to 350F. Line your pan with bkng paper, greas with butter and sprinkle with bread crumbs.

In a bowl cream together eggs and sugar. Add jam, spices, cacao, baking soda and mix. Now add half of the flour and mix. Then add milk and mix again. At the end add rest of the flour and mix. If you want to add nuts, raisins now is the time.

Pour the gingerbread batter to the prepaired pan. Place it in the hot oven and bake for about 55-60 minutes.

When the gingerbread is cold down decorate it with melted chocolate, nuts, chocolate chips or sprinkles.

Enjoy!!

gingerbread

CZEŚĆ!

Jestem Agnieszka, a w sumie to Aguś. Witajcie w moich słodkich progach. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie :)

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne